Штрпце: Станови за интерно расељена лица и социјално угрожене породице

Министарство за заједнице и повратак саопштава да ће за расељена лица, која су у општини Штрпце била смештена у колективним центрима, ова јесен ће бити посебно значајна, јер ће 86 породица бити усељено у нове станове.

Завршетак радова на пет нових зграда са укуно 110 станова биће реализован у наредне три недеље, после чега се очекује технички пријем и опремање станова у целости. Планирано је да преостале 24 слободна стана буду додељене социјално угроженијим породицама из Штрпца.

Представници министарства за заједнице и повратак, локалне самоуправе и Данског савета за избеглице, коме је поверена реализација овог пројекта, обишли су ногосаграђене станове.

„Радује ме што смо направили зграде по највишим архитектонским стандардима за оне који су морали да напусте своје домове и који већ 20 година живе у коликтивним центрима у нехуманим условима. Очекујем да након много одлагања, до краја године коначно затворимо све колективне центре у општини Штрпце и истовремено у другим општинама започнемо исте пројекте“, изјавио је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

Прва фаза пројекта под називом ”Подршка трајним решењима за становнике колективних центара на Косову”, у склопу којег су изграђене зграде у Штрпцу, финасиран је од стране Европске уније и Министарства за заједнице и повратак. Очекује се да се 169 корисника из пет колективних центара у Штрпцу усели у своје нове станове до краја ове године.

Осим затварања колективних центара у Штрпцу, до краја године је планирано и усељење породица у комплетно реновиране станове колективног центра ”Берген” у селу Угљаре у општини Грачаница.

Повезани чланци

Back to top button