Судбинама киднапованих и несталих и даље се манипилише у дневно политичке сврхе

Инситуције су заказале, рокови  истрошени, док се са судбинама киднапованих и несталих и даље манипулилише у политичке сврхе оценили су представници српских и албанских удружења киднапованих и несталих, недељу дана након што је у Бриселу усвајена и потписана Декларације о киднапованим и несталима од стране српског председника и косовског премијера.

Заједничка Декларација о киднапованим и несталим лицима коју су Београд и Приштина потписали у Бриселу 2. маја необавезујућа је будући да у њој нема јасно прецизираних рокова, сложили су се учесници трибине која је одржана данас у Медија центру у Чаглавици.

Могућности увек постоје али су очекивања породица киднапованих и несталих заиста мала каже координаторка Удружења породица киднапованих и несталих лица из Грачанице Силвана Маринковић.

„За нас није ништа ново уколико је потписано да Београд и Приштина уступе све што чувају у својим архивама, то је већ договорено више пута. Ако знамо да је посредстом радне групе МКЦК од свих земаља које су 1999. године биле на Косову добио више од четири милиона докумената о свим злочинима што је било сасвим довољно да се одатле крене у истрагу. Али шта вреди када нико то није искористио“, рекла је Маринковићева.

Силвана Маринковић, фото: Ризница

Српска и албанска удружење замерају што их преговарачи нису консултовали нити омогућили да буду део тима иако су то захтевали више пута. Наводе и да су детаље садражаја усвојеног документа сазнали преко медија. 

Бајрам Ћеркинај координатор Ресурсног центра за нестала лица из Приштине гајио је наду да ће после састанка у Бриселу процес расветљавање судбинe бити деблокиран али да је он сада, како је рекао, блокиранији него што је био. За то су, тврди, одговорни политичари. Окривио је Београд да је није схватио поруку Приштине која не жели Вељка Одаловића на челу Владине комисије за нестала лица.

Фото: Ризница

Јасмина Живковић председница Удружења породица киданпованих и несталих из Штрпца подсетила да је да је Одаловић више од 10 година на тој позицији те да је са својим претходником из Приштине одговорно обављао поверену дужност.  

„Прилично је неодговорно понашање Куртија коме је засметало то што је Вељко Одаловић на челу Владине комисије за киднапована и нестала лица. То је неодговорност с једне стране, с друге стране ово су преговори, а преговарача не бира друга страна“, рекла је Живковићева.

Бајрам Ћеркинај је затражио кажњавање починиоца, како је рекао, злочина над албанским цивилима чија су тела пронађена у гробницама у Батајници и Рудници. Српска удружења нагласила су, како би и они волели да им друга страна дозволи да положе цвеће на неку од девет локација за које је Београд изнео сазнања да постоје, док Приштина одбија да дозволи истрагу на њима.  

„Никада нико од наших чланова породица није могао да оде и посети гробна места Срба. Кошаре је једно од тих места на коме ће тек бити рађене есхумације. С друге стране је цела Србија прекопана и свако место које је било назначено ту је обављено ископавање али се зато годинама чека на ископавања гробница где су покопани Срби и остали неалбанци“, рекла је Маринковићева.

Представницима приштинских медија сметало је и често помињање Жуте куће. Као аргумент наводе да Специјално веће међународног суда у Хагу, пред којим је у току процес против Хашима Тачија и осталих, није уважило бројне докази које је изнела бивша тужитељка Карла дел Понте и које помиње Дик Марти у свом извештају.

Фото: Јасмина Живковић

„Четири места у Албанији јесу обухваћена и назначена као локације где су људи држани против своје воље тако да не можете у потпуности одбацити могућност да се то није десило. Понављам, сама та идеја је врло страшна и ако би неко волео да то не буде истина то јесу чланови породица. Ја не бих волела да је мој отац завршио тамо на такав начин“, рекла је председница Удружења породица киднапованих и несталих из Штрпца Јасмина Живковић.

Обе стране очекују да ће после 26 месеци блокаде радне групе Београда и Приштине наставити сарадњу будући да је пред њима много необављеног посла.

Породице и даље немају инофромацију докле се стигло са процесом идентификације док се у приштинској мртвачници још увек налази више од 300 тела киднапованих и несталих. Чека се и на расветаљавње судбине 1621. лица међу којима има и деце.

Двадесетпет година је сувише дуг период, а расветљавање судбине несталих трајно би помогло помирење обеју страна сложили су се панелисти, а тако је и назначено у уводном тексту декларације потписане у Бриселу.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button