Све мање Срба за Задушнице на приштинском гробљу

Срби из Северне Косовске Митровице данас пре подне обишли су гробље у јужном делу града где су као и претходних година затекли велики број поломљених надгробних споменика и плоча.  Из године у годину је све мањи број Срба који за Задушнице обилазе приштинско гробље.

Организованог превоза за расељене из градова централне Србије одавно нема, а гробове својих предака данас је обишла тек неколицина преосталих Срба у граду или оних који су после рата пребегли у Грачаницу и оклоне српске средине.

Фото: Ризница

 Иако је гробље сада очишћено и уређено, а патрола косовске полиције је због безбеднсоти дежурала надомак капеле, гробове предака подно Драгодана обишла је тек неколицина Срба. Они који још увек живе у граду из безбеносних разлога одавно избегавају медије. Слађана Вукадиновић, која је из Приштине прогнанан пре 25 година никада, каже, није престала да обилази гробове својих предака.  

„Када је било најопасније почетком двехиљадитих народ је долази на гробље. Сада када није толико опасно народа нема. Ја пратим друштвене мреже организују се доласци али се људи не одазивају. Зашто људи не долазе није ми јасно. Ја живим овде, није свеједно али није ни толико страшно да ја не обиђем гроб свог оца, деде или бабе и свих наших упокојених. Тужно је што наш народ овако ради. Нама нико није крив због овога. Данас је на горбље у Приштини могао да дође сваки Србин“, прича Вукадиновић.

Фото: Ризница

Претке и корене не смемо да заборавимо, поручио је приштински парох Станиша Арсић.  

„Апелујем на све и на оне који су у централној Србији на неки начин принудно расељени а и ови који се налазе овде и околним местима да дођу и обилазе и гробове али и храм Светог Николе у коме су и крштени и венчани, долазили на свету литругију, резали славске колаче и молили се Богу за здравље и спсасење своје и своје породице“, рекао је Арсић.

Данас није имао ко да запали свећи на више хиљада српских гробова јужно од Косовске Митровице. И за Митровске као и за све претходне Задушнице изостао је организовани долазак расељених из централне Србије.

Срби из Северне Косовске Митровице пре подне су обишли гробове својих предака на православном гробљу у јужном делу града. И овога пута затекао их је исти призор; поломељни споменици и плоче и урушена гробна места.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button