Svečlja: Aslamovoj zabranjen ulazak na Kosovo pet godina, ruska ambasada slučaj naziva provokacijom

Darija Aslamova  novinarka „Komsomoljske pravde“ koja je uhapšena na Kosovu proglašena je personon non grata i zabranjen joj je dolazak na Kosovo saopštio je ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Dželjalj Svečlja.  Oglasila se i ruska koja je čitav događaj nazvala provokacijom.

Svečlja je napisao na svom fejsbuk profilu da je Aslamovoj zabranjen ulazak na teritoriju Kosova u narednih pet godina.

„Kao ministar unutrašnjih poslova, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, na osnovu Zakona o strancima, čl. 17 i 66 A, proglasio sam Dariju Asmalovan nepoželjnom osobom“, napisao je Svečlja.

Dodao je da će se svako ko pokuša da destabilizuje zemlju suočiti sa snagom zakona Kosova.

Prištinski mediji posetu ruske novinarke dovode u vezu sa podizanjem tenzija na severu Kosova. Objavljuju fotografije novinarke sa društvenih mreža na kojma se ona fotografisala u maskirnoj uniformi i sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim. Pozivajući se na pisanje švedske štampe kosovski mediji javljaju da se Aslamova pod maskom novinara navodno bavi špijunažom za ruske vojne obaveštajne službe.

Foto: Sputnjik

Ambasada Rusije: Privođenje ruske novinarke na Kosovu – provokacija

Privođenje ruske novinarke Darije Aslamove predstavlja još jednu u nizu provokaciju nepriznate države Kosovo, saopštila je ambasada Rusije u Beogradu.

„Neosnovano privođenje Darije Aslamove predstavlja još jednu u nizu provokaciju privremenih institucija na Kosovu, primerom potpunog ignorisanja osnovnih demokratskih principa od strane Prištine, uključujući slobodu medija. Pozivamo sekretarijat UN, UNMIK, Misiju OEBS-a na Kosovu, Misiju EU u oblasti poštovanja zakona i stručnih međunarodnih organizacija da odmah izađu sa javnom ocenom događaja“, navodi se u saopštenju ruske ambasade.

Povezani članci

Back to top button