ТОГ разматра могућности за унапређење и побољшање туристичке понуде

Шансу за развој туризма у општини Грачаница треба тражити и у могућности умрежавања малих произвођача и предузетника реализацији иновативних идеја, закључено је на састанку који је са приватним предузетницима и представницима локалне власти иницирала Туристичка организација Грачанице.

Тиме би се, како је наглашено, значајно обогатила постојећа туристичка понуда, а гостима омогућило да поред мапираних локација: средњовековних споменика културе и археолошких паркова посете још неки занимљив локалитет, понесу или виде нешто што ће их натерати да поново дођу.  

Снежана Јоксимовић дипломирани туризмолог из Косјерића пренела је искуства из свог краја али и Европе и региона која се односе на област развоја сеоског туризма.  

„Јако је битно да ови људи умреже и да буду централне тачке неког производа и кружне туре која би могла да се овде понуди људима који ће да доћи. Важно је да после обиласка манастира могу да оду још негде, да им се понуди неки квалитетан садржај, да могу нешто да купе и понесу као што су рецимо гоџи производи, мед и тако даље“, каже Јоксимовићева.

Туризмолог Снежана Јоксимовић, фото: Ризница

Додаје да су у време пандемије коронавируса произашли неки нови правци и трендови у развоју туризма и односе се на повратак природи и здравом начину живота.

„Људи са којима сам данас разговарала потпуно се уклапају у ту причи, апи – туризам и апи – инхалација, здава храна и биљни производи, то је оно што у Грачаници већ постоји, тако да је размишљање у том правцу сасвим исправно“, нагласила је Јоксимовићева.  

Истакнуто је да код локалних предузетника постоји жеља за удруживање а да је на локалној самоуправи да препозна шансу за развој туризма и подржи је.

Директорка Туристичке организације Грачаница Сандра Ђокић очекује да ће локална самоуправа помоћи развој ових идеја.  

„Самим тим што су подржали да организујемо овакве радионице и били заинтересовани за нове идеје које смо спремни да понудимо и представимо у циљу побољшања наше туристичке понуде,  надамо се конкретнијим резултатима у скорије време“, рекла је Ђокићева. После три групна састанка одржана у јуну, септембру и децембру очекује се и наредни на коме се би требало да буду представљени конкретни туристички планови и пројекти.

Повезани чланци

Back to top button