Трагом старог кумства до свог завичаја

Жика и Ана Костић из Зебинца надомак Новог Брда, на празник Светог Илије, венчали су се у и крстили своје петоро деце у манастиру Драганац. Свету тајну венчања и крштења обавили су игуман отац Иларион и парох из Бостана Стево Митрић.

Далибора и Марију Симић као и њихову четворогодишњу ћерку Дуњу у засеок Ђоропадина код Зебинца, после много година, довело је старо кумство.

На Светог Илију овај млађи брачни пар венчао је Жику и Ану Костић и крстио њихово петоро деце  Тијану (14), Михајла (13), Александра (12), Даницу, (11) и најмлађу Теодору (4)

У породичној кући Костића поводом свечаног чина постављена је посебно богата и свечана трпеза.

Домаћица Ана, родом Мађарица, из села Иванова у околини Панчева, весело је трчкарала од госта до госта, размештајући мезе и трудећи се да на овај дан све буде како ваља.

Одлуку да питому равницу јужног Баната замени животом у брдовитом засеоку надомак зидина чувеног средњовековног града Новог Брда, Ана је донела још пре 17 година. Каже да због тога никада није зажалила, као ни због одлуке да се крсти у Драганцу.

 „Мени је данас пуна душа“, кратко је прокоментарисала.

Ана се, причају рођаци породице Костић, брзо навикла на овдашње услове живота који тежи и разликују се од начина живота на северу земље.

Иако је кум Далибор Симић родом из ових крајева, први пут је, каже, посетио манастир Драганац, а његова супруга Марија Косово. Далиборови родитељи су се још давних 70-година прошлог века одселили, тако да је долазак у крај одакле је поникао за све био посебан догађај.  

„Мене вуче да дођем овде, родитељи су ми одавде. Нема везе што ја нисам рођен овде, вуче ме да дођем. У Драганцу сам први пут и препун сам утисака, почев од тога да смо поново обновили старо кумство а заједно са њим и нераскидиву везу са родним крајем“, говори Симић,

Марију Симић посебно радује то што се, како је рекла, на Косову кумство посебно негује и поштује.

„Никада нисам била овде и хтела сам да видим одакле потиче мој супруг, његова мајка и отац. Заиста ми је драго када видим да се старо кумство овде заиста поштује и не узима се све здраво за готово“, прича Марија.  

Иако су кумови имали малих нелагодности на административном прелазу Мердаре на крају се све лепо завршило, испричали су домаћини, додајући да и сам Бог отвара пут и умеша прсте кад кренеш на Косово равно.  

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button