Tragom starog kumstva do svog zavičaja

Žika i Ana Kostić iz Zebinca nadomak Novog Brda, na praznik Svetog Ilije, venčali su se u i krstili svoje petoro dece u manastiru Draganac. Svetu tajnu venčanja i krštenja obavili su iguman otac Ilarion i paroh iz Bostana Stevo Mitrić.

Dalibora i Mariju Simić kao i njihovu četvorogodišnju ćerku Dunju u zaseok Đoropadina kod Zebinca, posle mnogo godina, dovelo je staro kumstvo.

Na Svetog Iliju ovaj mlađi bračni par venčao je Žiku i Anu Kostić i krstio njihovo petoro dece  Tijanu (14), Mihajla (13), Aleksandra (12), Danicu, (11) i najmlađu Teodoru (4)

U porodičnoj kući Kostića povodom svečanog čina postavljena je posebno bogata i svečana trpeza.

Domaćica Ana, rodom Mađarica, iz sela Ivanova u okolini Pančeva, veselo je trčkarala od gosta do gosta, razmeštajući meze i trudeći se da na ovaj dan sve bude kako valja.

Odluku da pitomu ravnicu južnog Banata zameni životom u brdovitom zaseoku nadomak zidina čuvenog srednjovekovnog grada Novog Brda, Ana je donela još pre 17 godina. Kaže da zbog toga nikada nije zažalila, kao ni zbog odluke da se krsti u Dragancu.

 „Meni je danas puna duša“, kratko je prokomentarisala.

Ana se, pričaju rođaci porodice Kostić, brzo navikla na ovdašnje uslove života koji teži i razlikuju se od načina života na severu zemlje.

Iako je kum Dalibor Simić rodom iz ovih krajeva, prvi put je, kaže, posetio manastir Draganac, a njegova supruga Marija Kosovo. Daliborovi roditelji su se još davnih 70-godina prošlog veka odselili, tako da je dolazak u kraj odakle je ponikao za sve bio poseban događaj.  

„Mene vuče da dođem ovde, roditelji su mi odavde. Nema veze što ja nisam rođen ovde, vuče me da dođem. U Dragancu sam prvi put i prepun sam utisaka, počev od toga da smo ponovo obnovili staro kumstvo a zajedno sa njim i neraskidivu vezu sa rodnim krajem“, govori Simić,

Mariju Simić posebno raduje to što se, kako je rekla, na Kosovu kumstvo posebno neguje i poštuje.

„Nikada nisam bila ovde i htela sam da vidim odakle potiče moj suprug, njegova majka i otac. Zaista mi je drago kada vidim da se staro kumstvo ovde zaista poštuje i ne uzima se sve zdravo za gotovo“, priča Marija.  

Iako su kumovi imali malih nelagodnosti na administrativnom prelazu Merdare na kraju se sve lepo završilo, ispričali su domaćini, dodajući da i sam Bog otvara put i umeša prste kad kreneš na Kosovo ravno.  

Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button