Трифундан, празник виноградара и вина

Данас славимо Светог Трифуна, а ово је не само крсна слава у многим домаћинствима, већ и празник виноградара који славе домоћинства која се баве виноградарством и воћарством уз ломљење славског колача и традиционално орезивање чокота.

Свети Трифун је дан општине Ораховац који ће се свечано обележити у Великој Хочи, освештањем и орезивањем винове лозе и молитвеним благосеиљање винограда.

Народно веровање каже да уколико на Светог Трифуна пада киша, родиће шљива. Ако на Тривундан падне снег, година ће бити кишна и родна а ако је ведро, година ће бити сушна.

Снег може још увелико да изненади, али се то сматрало берићетним, па се говорило:

„Затрпај Трипо, заспи Симо!“ (реч је о Св. Симеону Мироточивом, 26. фебруара) иако је већ сутрадан, 15. фебруара  Сретење, по народном схватању дан „сусрета“ зиме и пролећа.

Према веровању, Свети Трифун је чувар биља и штити га разних штеточина. Обично се њему моле да сачува њиве и винограде од скакаваца, гусеница и других инсеката.

Свети Трифун један је од Христових великомученика који пострадао за хришћанску веру. Српска православна црква Светог Трифуна обележава 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару.

Прославља се као „Дан Љубави и Вина“. Дарован од Бога даром чудотворства и исцељења. За време свог живота исцелио је многе болеснике, истеривао демоне из многих људи и помогао многима који су му се обраћали за помоћ.

За време владавине цара Гордија римским царством, прославио се излечивши цареву кћерку Гордијану. Када је на римски престо дошао цар Декије, почели су прогони хришћана, страдање и мучење. Како није желео да се одрекне Христа и своје вере, свети Трифун је свирепо мучен и прогањан. Погубљен је од стране цара 250. године. Сахрањен је у Кампсади где је и рођен.

Повезани чланци

Back to top button