УНС и ДНКиМ: Суспензија Тврдишића без јасног образложења


Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије(ДНКиМ) протестује због одлуке Управног одбора Радио телевизије Косова (РТК) да суспендује директора РТК2 (канала на српском језику) Жељка
Тврдишића.


Тим поводом, у саопштењу достављеном медијима УО РТК наводи да је након детаљне анализе емисије вести емитоване на РТK2, 28. септембра 2023. године, на предлог генералног директора, УО РТK једногласно донео одлуку да суспендује на 30 дана директора РТK2 Жељка Тврдишића.

У саопштењу се додаје и да ће УО РТК извршити детаљну анализу извештавања како би „идентификовало сва могућа кршења професионалних стандарда и предузело одговарајуће мере да их исправи“ и да ће „предузети и друге дисциплинске мере предвиђене законима и прописима по којима РТК послује“.

Директор РТК2 Жељко Тврдишић рекао је за сајт УНС-а да није добио званично образложење Одлуке о суспензији, те да не може да коментарише тај потез управе.

Тврдишић је јуче након одлуке УО РТК, на фејсбуку навео да никада, макар страдао, неће цензурисати саговорнике.

„Молим жетон аналитичаре да не користе Гугл преводилац. Образ је голем капитал“, поручио је Тврдишић.

УНС и ДНKиМ годинама подсећају да је Ахтисаријевим планом, а касније и Уставом Kосова, српској заједници загарантован „један независни ТВ канал на српском језику који ће сигналом покривати читаву територију Kосова“, а да постојећи кабловски канал на српском језику РТK2 не представља нити правно, нити функционално остварење тог уставног права и обавезе косовских
институција према српском народу.

УНС и ДНКиМ су указивали да независни канал на српском језику мора имати властити Управни одбор који бира директора, седиште у Грачаници и да морају постојати законски механизми који ће гарантовати независне финансије, управљачку, уређивачку и програмску политику.

УНС и ДНКиМ подсећају да је крајем јула 2019. године в.д. уредник РТК2 Марко Лекић обавестио јавност да сајт РТК2 није под контролом редакције.

Повезани чланци

Back to top button