Ускоро у Новом Саду радови са конкурса „Косовски завет“, планира се и штампање Зборника

Радови настали на тему „Косовски завет на конкурсу Књижевног клуба „Косовски Божур“ из Врбовца крај Витине биће представљени у Новом Саду од деветог до дванаестог јула ове године на „Тесла глобал форуму“, сазнаје Ризница.

Близу 200 литерарних радова са Косова али и из региона, инспирисаних темом косовског завета пристигло је на овогодишњи конкурс.

„Радује чињеница да смо добили радове чак из Русије. Било је доста пристиглих радова из региона из Македоније, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине, што јача карактер међународне сарадње нашег клуба. Такође поједине школе имале су своје ученике који су слали цртеже, песме и делили своје приче о Косову и Метохији“, каже Милан Дајић, професор економских предмета Средње техничке школе у Врбовцу, оснивач Књижвног клуба „Косовски божури“.   

Право учешћа на конкурсу имале су особе старости до 30 година, а најбоље радове бирао је жири у саставу: интерпретаторка етно музике Биљана Крстић, српски прозни писац Весна Капор и уредник говорне редакције „Форум“ Андријана Попадић.

Гласањем посредством друштвених мрежа изабрани су и победници овогодишњег конкурса у категорији средњошколаца и студената.

Прича студенткиње Филозофског факултета у Косовској Митровици Невене Петронијевић, најбоље је оцењена од жирија док је за песму „Лазарев завет“ награђен Марко Пајић.  Најлепши цртеж настао је из руку Анђеле Илић.

Највише гласова публике побрала је Драгана Анђелић из Београда за песму „Удуши душе“, док је оценом жирија публике најлепши литерарни састав био „Косовски завјет“  Андрее Сукновић из Подгорице, цртеж њене земљакиње Катарине Вишић из Тивата проглашен је за најбољи.

Како је рекао оснивач Књижевног удружења из Врбовца, оно је основано у циљу усмеравања младих да се баве културом и стваралаштвом.

„Желимо да се кроз дружење и такмичење упознајемо и сарађујемо на пројектима,“ река је Дајић.

На крају такмичарског дела учесницима су додељене Благодарнице и Дипломе.

Организаотори конкураса наглашавају да на овај начин желе да очувају српски културно-историјски идентитет на просторима Косова и Метохије и најављују штампање зборника радова.

Маја Живковић

Повезани чланци

Back to top button