Успостављање првих дипломатских односа Србије и САД

Споразум о успостављању дипломатских односа Србије и САД објављен је 27 децембра 1882. године.

 У скупштини је прочитан указ кнеза Милана Обреновића о одобрењу Трговинског споразума и Конзуларне конвенције две земље. Конвенција је штитила права грађана двеју држава, што је посебно користило српским исељеницима у САД. Споразум је обезбедио грађанима двеју земаља слободан улаз, кретање и боравак на било ком делу територије друге земље и обављање послова уз личну и имовинску заштиту, на исти начин као и за грађане тзв. најповлашћеније нације.

Од 1918. до 2016, Сједињене Државе су одржавале односе са Краљевином Југославијом, Социјалистичком Федеративном Републиком Југославијом и са Савезном Републиком Југославијом (касније Србијом и Црном Гором) чијом се Србија сматра правном наследницом.

Крајем деветнаестог века, Сједињене Државе су настојале да искористе повлачење Османског царства са Балкана тако што би успоставиле дипломатске односе са новонасталим земљама на том простору, међу којим и са Србијом. Поменуте две земље су биле савезнице током Првог светског рата. Након рата, Србија се ујединила са Црном Гором и са територијама које су претходно биле под аустроугарском влашћу како би створиле јединствену јужнословенску државу која ће касније носити назив Југославија. Држава је имала дипломатске односе са Сједињеним Државама све до почетка Другог светског рата.

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button