Varhelji u Prištini: Sprovesti što pre sporazum iz Ohrida

Komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji izjavio je u Prištini da je neophodno što pre sprovesti Ohridski sporazum, uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština.

„Dovoljno je da pomenemo i zaključak Evropskog saveta koji podstiče obe strane da u potpunosti, bez uslovljavanja, sprovedu sve obaveze o kojima su se složili u okviru sporazuma koji je potpisan, obuhvatajući i sporazume koji su potpisani 2015. i 2013. godine“, rekao je Oliver Varhelji na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Vjosom Osmani

Dodao je, kako su preneli mediji u Prištini, da mu nije cilj da Prištinu podseća na sprovođenje sporazuma.

„Mi smo spremni da pružimo investicioni program od kojeg će svi imati koristi kroz uspešan dijalog. Želimo i s vaše strane da čujemo šta može da dovede posao i razvoj u region gde je nezaposlenost najviša na našem kontintentu, a socijalno stanje najteže u čitavoj Evropi. Uspešan dijalog podrazumeva i uspeh za ljude kojima će doneti rezultat i razvoj“, naveo je Varhelji.

Evropski komesar je dodao da je zaključak sastanka sa predsednicom Vjosom Osmani jasan.

„Kosovo je veoma posvećeno približavanju EU. Vi ste pokazali vašu opredeljenost ne samo rečima, nego i u vrlo jasnim angažovanjima, sarađujući sa nama što se tiče ruske agresije na Ukrajinu i to se veoma ceni“, rekao je on.

Varhelji je podsetio da će „od 1. januara naredne godine građani Kosova moći slobodno da se kreću u Šengen zoni“.

„To je dugo obećanje koje smo mi iz Evrope davali Kosovu, koje smo uspeli da obezbedimo zajedno sa Vladom Kosova i njihovom ubeđenju u promene stvari na terenu. Tokom rada sa nama, kako bismo ubedili države članice da slobodno kretanje bez viza jeste i u našem interesu, to je zajednički uspeh koji će svako u ovoj zemlji iskoristiti“, dodao je Varhelji.

Na sastanku sa kosovskom predsednicom bilo je reči i reformama, što je, kako je rekao komesar, cilj ove posete. Naveo je da bi reforme trebalo ubrzati i poboljšati sprovođenje pravnog okvira.

„Dotakli smo se i teme pravosudnog sistema. Administracija pravosudnog sistema je spora, neefikasna i imamo nekoliko slučajeva uticaja koji se tamo vrše. To predstavlja veliki izazov, tako da tražimo obećanje vlade da sve sudske prakse budu u skladu sa Venecijanskim sudom“, poručio je Varhelji.

Vjosa Osmani je istakla da za „narod Kosova Evropska unija nije samo dugoročna težnja“, već višedecenijsko opredeljenje vođeno demokratskim vrednostima. Istakla je da je „Kosovo posvećeno preuzimanju svih neophodnih koraka ka približavanju Evropskoj uniju“.

(RTS)

Povezani članci

Back to top button