Васкршња посланица патријарха Порфирија: Свако друго брдо на местима где живе Срби својеврсна је голгота

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије је у Ускршњој посланици указао на покушаје историјског ревизионизма и да се српски народ, жртва вишеструког геноцида и етничког чишћења, прогласи за починиоца геноцида.

“ Због тога данас снажно подижемо свој глас и указујемо на апсолутну неистину и покушај небивалог историјског ревизионизма, у коме се настоји да простом инверзијом српски народ, жртва вишеструких геноцида и етничког чишћења, буде проглашен за починиоца геноцида”, рекао је патријарх Порфирије.

Додаје да не умањујемо размере злочина у Сребреници, али, као православни Срби, не прећуткујемо ни злочине над српским народом у околини Сребренице, али да се нажалост, на те злочине по српским селима у којима су затиране целе породице и који су се дешавали од 1992. до 1995, не обазиру предлагачи резолуција.

“По њима, постоји ексклузивно право на жртву и бол због исте. По нама, све невине жртве су невине жртве, биле оне муслиманске или хрватске или пак српске, што ‘мудро’ прећуткују савремени ревизионисти и непријатељи историјске истине, који својим наметањем ексклузивног права на бол и жртве, остављају свима нама који живимо на овим просторима камен спотицања за будућност”, рекао је патријарх Порфирије.

Косово и Метохији, наша колевка и наш дом
Према његовим речима, српски народ – носећи свој крст – носи и крст Христов, а понео га је и у Првом светком рату, и у Другом светском рату.

“Као пастир словенског стада Христовог, са жаљем подсећам све на чињеницу да је свет у којем живимо заборавио геноцид над српским народом у 20. веку, као и у вековима који су му претходили. Свако друго брдо на местима где живе Срби својеврсна је голгота”, поручио је патријарх.

Када је реч о Косово и Метохији, патријарх је рекао да је то наша колевка и наш дом, у којој се преплићу прошлост, садашњост и будућност и да се увек треба молити за браћу и сестре на Косову и Метохији који су живи израз наде, љубави, трајања и претајавања у Христу.

Он је додао да Срби на Косову живе у такозваном миру, у миру у којем нема слободе и миру у којем има само страха и неправде.

“Ми смо народ хришћанског идентитета израженог кроз задужбине које чине најгушћи молитвени венац храмова на свету, венац који смо исплели на Косову и Метохији”, истакао је поглавар СПЦ.

Плач раздире груди многих народа, међу којима и српски
Патријарх српски указао је у посланици да у време ускршњег славља плач раздире груди многих народа, међу којима и српски, а да је насиље присутно и мимо ратова.

“У времену у којем живимо ни одсуство рата – а рат је нажалост вазда ту, није гарант истинског мира, злочини и насиље су постали део свакодневице”, констатовао је патријарх Порфирије.

Поглавар СПЦ навео је да у свету одјекује неутешни плач мајки за страдалом децом, деце за страдалим родитељима, браћом и сестрама, жена за изгинулим мужевима.

Како је додао, жене којима је Бог дао “част да буду прве благовеснице васкрсења” најчешће су жртве насиља, а кроз њихово страдање страдају и целе породице.

Патријарх је додао да су деца, “на жалост и срамоту света који се лицемерно хвали демократијом и људским правима”, жртве злочина и у рату и у миру.

“Људи су све више безвољни, аптични, себични и равнодушни према туђој невољи, према страдању ближњих”, навео је српски патријарх.

“Човек данашњице вапи: Господе, зашто си нас оставио? Али, истом човеку данашњице Бог би могао да узврати питањем: Човече, зашто си оставио другог човека? Где је твој ближњи? Самим тим, где сам за тебе ја, творац, спаситељ и једини вечни и прави пријатељ и добротвор твој”, навео је патријарх.

Смрт побеђена у сусрету са животом
Говорећи о Ускрсу, истакао је да се на тај празник радујемо истини, јер је смрт побеђена у сусрету са животом, оваплоћеним Богом.

“Све што чинимо добра ради, сваки труд, прегнуће и самопрегор, свака жртва, свака суза и сваки поднети бол, добили су смисао у вечности тријумфом живота над смрћу васрксењем Господњим”, поручио је патријарх и позвао све вернике да неуморно негују легитимну и природну потребу за народним јединством.

Посланицу је завршио традиционалним поздравом “Христос васкресе”.

Повезани чланци

Back to top button