Велика Хоча: Косовска царина плени 40 хиљада литара вина

Косовски цариници запленили су у Великој Хочи велику количину домаћег вина у власништву Срђана Петровића из гог места, а акцију правдају тиме да српски виноградар и произвођач вина нема пријављену фирму.  

Петровић је и изјави за Косово онлајн нагласио да се у оквиру његове породице већ шест генерација производи вино али да је од избијања пандемије ковид -19 фирму ставио у статус мировања те да није излазио на тржиште и продавао своје вино.

„Вино сам правио за своје потртебе. Нигде га нисам продавао, ни на северу ни на југу. Правио сам количине са којима бих могао да изађем на тржиште и будем конкурентан“, рекао је Петровић.

Напомиње да је све хтео да учини у складу са законом и у договору са осталим произвођачима.

„Ја, као и сви произвођачи у обавези со да до 10. децембра пријавимо количине грожђа које смо обрали, а до 15. јануара имамо рок да пријавимо количине вина које смо произвели.  Сви смо рачунали да пријавимо, али је неко јавио у међувремену, инспектори су дошли и пописали 40.000 литара вина и три тоне литара ракије“, прича Петровић.

Напомиње да ништа није урадио супротно закону.

„Ја сам питао одмах колико сам дужан и шта треба да урадим да би све било по закону. Рекли су ми да треба да платим око 35.000 евра, пристао сам и на то, ангажовао сам адвоката и царина је прихватила да се нагодимо, да платим све што дугујем да се поново региструјем и да уђем у легалне токове, међутим, сада су дошли и желе да заплене вино“, рекао је Петровић.

Испред његове куће окупили су се Срби из Хоче који страхују шта ће бити са њима. Цариници су рекли да чекају цистерну, а у селу су и  припадници Специјалне полиције.

„Чак и да стигне та цистерна шта ће они да раде, осим да униште све вино. Овде има десет врста вина различитих сорти. Када се све то преточи у једну цистерну, а за то је потребно више од једног дана од тог вина неће нико имати корист, осим што ће све бити неупотрбљиво“, закључио је Петровић.

Петковић: Курти запленом удара на Србе јужно од Ибра

Директор Канцеларија за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да је заплена вина српском привреднику у Великој Хочи нови удар косовских цариника и премијера Аљбина Куртија на Србе јужно од Ибра. Петковић је на Твитеру написао да је Курти послао полицију у центру Велике Хоче да једној од најстаријих виница Петровић одузме 40.000 литара вина.

„Нови Куртијев удар на Србе јужно од Ибра. Послао је полицију у центру Велике Хоче да једној од најстаријих виница Петровић одузме 40.000 литара вина. Мештани су се окупили да бране свог комшију јер неће да прође Куртијево иживљавање и терор“, навео је Петковић.

(Косово онлајн)

Повезани чланци

Back to top button