Velika Hoča: Kosovska carina pleni 40 hiljada litara vina

Kosovski carinici zaplenili su u Velikoj Hoči veliku količinu domaćeg vina u vlasništvu Srđana Petrovića iz gog mesta, a akciju pravdaju time da srpski vinogradar i proizvođač vina nema prijavljenu firmu.  

Petrović je i izjavi za Kosovo onlajn naglasio da se u okviru njegove porodice već šest generacija proizvodi vino ali da je od izbijanja pandemije kovid -19 firmu stavio u status mirovanja te da nije izlazio na tržište i prodavao svoje vino.

„Vino sam pravio za svoje potrtebe. Nigde ga nisam prodavao, ni na severu ni na jugu. Pravio sam količine sa kojima bih mogao da izađem na tržište i budem konkurentan“, rekao je Petrović.

Napominje da je sve hteo da učini u skladu sa zakonom i u dogovoru sa ostalim proizvođačima.

„Ja, kao i svi proizvođači u obavezi so da do 10. decembra prijavimo količine grožđa koje smo obrali, a do 15. januara imamo rok da prijavimo količine vina koje smo proizveli.  Svi smo računali da prijavimo, ali je neko javio u međuvremenu, inspektori su došli i popisali 40.000 litara vina i tri tone litara rakije“, priča Petrović.

Napominje da ništa nije uradio suprotno zakonu.

„Ja sam pitao odmah koliko sam dužan i šta treba da uradim da bi sve bilo po zakonu. Rekli su mi da treba da platim oko 35.000 evra, pristao sam i na to, angažovao sam advokata i carina je prihvatila da se nagodimo, da platim sve što dugujem da se ponovo registrujem i da uđem u legalne tokove, međutim, sada su došli i žele da zaplene vino“, rekao je Petrović.

Ispred njegove kuće okupili su se Srbi iz Hoče koji strahuju šta će biti sa njima. Carinici su rekli da čekaju cisternu, a u selu su i  pripadnici Specijalne policije.

„Čak i da stigne ta cisterna šta će oni da rade, osim da unište sve vino. Ovde ima deset vrsta vina različitih sorti. Kada se sve to pretoči u jednu cisternu, a za to je potrebno više od jednog dana od tog vina neće niko imati korist, osim što će sve biti neupotrbljivo“, zaključio je Petrović.

Petković: Kurti zaplenom udara na Srbe južno od Ibra

Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je zaplena vina srpskom privredniku u Velikoj Hoči novi udar kosovskih carinika i premijera Aljbina Kurtija na Srbe južno od Ibra. Petković je na Tviteru napisao da je Kurti poslao policiju u centru Velike Hoče da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina.

„Novi Kurtijev udar na Srbe južno od Ibra. Poslao je policiju u centru Velike Hoče da jednoj od najstarijih vinica Petrović oduzme 40.000 litara vina. Meštani su se okupili da brane svog komšiju jer neće da prođe Kurtijevo iživljavanje i teror“, naveo je Petković.

(Kosovo onlajn)

Povezani članci

Back to top button