Видовдан уз маске, рукавице и физичку дистанцу

Епархија рашко – призренска је обавестила верни народ о условима којих се треба придржавати приликом прославе Видовдана 2020. гоидне будући да се он ове године дочекује у специфичној ситуацији због панедемије вируса-корона.

У саопштењу се наглашава да ће Централна Света Литургија по обичају бити служена у порти манастира Грачанице (на отвореном простору) и почеће у 9.00 часова. Током ње ће верници бити у обавези да се придржавају прописаних санитарних мера.

У 13.00 часова биће одржан парастос српским јунацима на Газиместану током кога се такође апелује на поштовање мера заштите, ношења заштитних маски и рукавица као и држања физичке дистанце од најмање метар и по.  

Представници полиције и институције на Косову и Метохији пренели су Епархији рашко-призренског да је неопходно да се на Литургији и парастосу сви верници придржавају прописаних санитарних мера.

Верници се умољавају да избегавају стварање гужве и окупљање у већем броју на једном месту. Свештеници и службеници Епархије рашко – призренске водиће рачуна да се ове мере поштују, наводи се у саопштењу Епархије.

Апелује се и моли да верници избегавају транспаренте, политичке симболе и заставе и евентуално ако желе, понесу од куће икону свог светитеља заштитника.

Даље се наводи да особе које имају симптоме који могу да укажу на евентуалну заразу корона-вирусом (температуру, слабост, кашаљ итд), без обзира да ли су тестирани на болест или нису, и који имају оболеле чланове породице у својим домовима, требало би да избегну долазак на прославу празника у манастир и помоле се Господу код куће. То се посебно односи и на старије особе са тежим хроничним оболењима.

Истиче се да мере које се предузимају су у складу, не само са прописима надлежних институција, већ морају бити схваћене и као израз одговорности и пажње једних прама другима. Чувајући сопствено здравље, чувамо пре свега оне најосетљивије и старије међу нама, наглашено је између осталог у саоптшењу Епархије рашко – призренске.

Повезани чланци

Back to top button