Вирусолог Ана Глигић: Нећемо се тако лако решити Ковида 19

Вирусолог Ана Глигић, са Института „Торлак“  каже да верујем у руску вакцину против Ковида 19. У изјави за Политика Глигићева појашњава да је „носач“ цепива  адено вирус, „који је безопасан и са којим смо некада имали контакт, а на који је надограђено „парче“ садашње короне, која ће створити антитела“.

Познати вирусолог Ана Глигић, која је била шеф лабораторије и Институту „Торлак“ у доба вариоле вере, наглашава да је Ковид 19 показао да нека правила која постоје код сличних инфекција уопште не важе за овај вирус.

„Нећемо га се тако лако решити. Постоје само две опције, или ће доћи до његовог прокужавања у народу или ће уследити вакцинација, како бисмо га свели на најмању могућу меру, сматра др Глигић.

Вирус корона је за сада у Србији однео више од 700 живота, а званично је оболело близу 32.000 људи. Епидемиолошка ситуација је стабилнија, али лекари упозоравају да је важно да грађани поштују све превентивне мере како не би дошло до раста броја новооболелих.

Када нас очекује нови пик епидемије или евентуално други талас, нико са сигурношћу не може да предвиди, али је чињеница да ће корона још дуго циркулисати међу грађанима.

Како пише Политика у данашњем борју у Србији ће бити тестиране кинеске вакцине против короне.

Србија је међу државама које су пристале да учествују у трећој фази клиничких испитивања вакцина против вируса короне чији је произвођач Кинеска национална биотехничка групација (ЦНБГ) и „Синовак Бајотек“, саопштено је из ових компанија, преноси Танјуг.

Кинеске компаније укључују више земаља у процес тестирања вакцина како би добиле коначна одобрења за њихову употребу. Због све мањег броја нових случајева заразе кина је „незадовољавајуће“ подручје за таква испитивања.

(извор: Полиитка)

Повезани чланци

Back to top button