Virusolog Ana Gligić: Nećemo se tako lako rešiti Kovida 19

Virusolog Ana Gligić, sa Instituta „Torlak“  kaže da verujem u rusku vakcinu protiv Kovida 19. U izjavi za Politika Gligićeva pojašnjava da je „nosač“ cepiva  adeno virus, „koji je bezopasan i sa kojim smo nekada imali kontakt, a na koji je nadograđeno „parče“ sadašnje korone, koja će stvoriti antitela“.

Poznati virusolog Ana Gligić, koja je bila šef laboratorije i Institutu „Torlak“ u doba variole vere, naglašava da je Kovid 19 pokazao da neka pravila koja postoje kod sličnih infekcija uopšte ne važe za ovaj virus.

„Nećemo ga se tako lako rešiti. Postoje samo dve opcije, ili će doći do njegovog prokužavanja u narodu ili će uslediti vakcinacija, kako bismo ga sveli na najmanju moguću meru, smatra dr Gligić.

Virus korona je za sada u Srbiji odneo više od 700 života, a zvanično je obolelo blizu 32.000 ljudi. Epidemiološka situacija je stabilnija, ali lekari upozoravaju da je važno da građani poštuju sve preventivne mere kako ne bi došlo do rasta broja novoobolelih.

Kada nas očekuje novi pik epidemije ili eventualno drugi talas, niko sa sigurnošću ne može da predvidi, ali je činjenica da će korona još dugo cirkulisati među građanima.

Kako piše Politika u današnjem borju u Srbiji će biti testirane kineske vakcine protiv korone.

Srbija je među državama koje su pristale da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja vakcina protiv virusa korone čiji je proizvođač Kineska nacionalna biotehnička grupacija (CNBG) i „Sinovak Bajotek“, saopšteno je iz ovih kompanija, prenosi Tanjug.

Kineske kompanije uključuju više zemalja u proces testiranja vakcina kako bi dobile konačna odobrenja za njihovu upotrebu. Zbog sve manjeg broja novih slučajeva zaraze kina je „nezadovoljavajuće“ područje za takva ispitivanja.

(izvor: Poliitka)

Povezani članci

Back to top button