Завршен 11. Графест: Жеља да идејне клице информативног жанра уроде развојем документаристичког израза

Доделом награда најуспешнијим ауторима у Грачаници је вечерас завршен 11 фестивал докукентарног филма и сродних тв форми „Графест“. Радови Немање Јоксимовића, Радмиле Миљковић и Соње Ристић, Анђелке Ћуп и Дејана Симићевића петочлани жири овогодишњег фестивала наградио је као најуспешније.

Првонарађени аутор“ Немања Јоксимовић документарним остверењем „Старо Грацко – хроника бешчашћа“ промишљеним сведочанством о монструозном злочину над цивилима и континуираним покушајем убијања могућности опстанак у изолованој српској срединим испричао је причу о овом страдалном месту, саопштио је жири. Награду је у име аутора примила новинарка Ана Јовановић, а уручио ју је прошлогодишњи победник „Графеста“ Расто Шејић.

За серијал „Косовске нити“ у продукцији „Литере“ из Грачаница друга награда је припала Радмили Миљковић и Соњи Ристић које су, како је оценио жири, унеле драматуршку иновацију на тему очувања нематеријалног наслеђа доказујући дубоку грађанску традицију и културу живљења Срба на Косову и Метохији.

Фото: Ризница

„Серијал доноси нову живост и приступачност свим генерацијама захваљујући новом телевизијском лицу Хелене Поповић“, наведено је у одлуци жирија.  

Документарно остварење новинарке Euronews Србија и главне и одговорне уреднице портала Грачаница онлајн Анђелке Ћуп „Сваки гроб је једна мала црква“ добио је трећу награду.  

Жири је оценио да је аутрка минималистичким визуелним изразом те неупитном уверљивошћу и ауторитетом професорке Митре Рељић успела да актуелизује тему скрнављења православних гробаља на Косову и Метохији.

Селекторка фестивала Невена Матовић уручила је специјалну награда редитељу и аутору омнибус рада  „И ми имамо право на живот“ који је показао визуелно богатство и оригинални професионални ауторски приступ бавећи се потресном свакодневницом породица деце са сметњама у развоју.

Жири у саставу Зоран и Светлана Поповић, Ивана Вановац, Ђорђе Јевтић и Растко Шејић оценио је да је већина предложених ауторских дела показала висок ниво грађанске свести и новинарске храбрости.

„Жири се искрено нада да ће на Косову и Метохији у наредном периоду идејне клице проистекле из информативног жанра уродити у снажном развоју документаристичког кинематографског израза што и јесте суштински циљ самог „Графеста“, наведено је у одлуци жирија.   

Фестивал је затворен пројекцијом документарног филма „Пут у непознато“ Дејана Јуришића који на емитиван начин бележи животни пут деце из колоне Срба који беже из Хрватске.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button