Земај: Косово добија нове апарате за ПЦР и серолошке анализе

Национални институт за јавно здравље Косова и шест регионалних центара за јавно здравље у Пећи, Ђаковици, Призрену, Урошевцу, Гњилану и Митровици добиће нове апарата за ПЦР (пи-си-ар) молекуларне тестове и серолошке анализе.

Апарати су купљени на основу зајма од Светке банке, посредством косовског здравственог пројекта, саопштио је на конференцији за медије косовски министар здравља Арменд Земај.  

„До краја идуће недеље очекујемо да ће апаратура бити постављена у свим тим центрима, јер је јуче започела дистрибуција. То значи да ће током месеца децембра, уз обављене обуке од стране Нацоналног института за јавно здавље, у регионалним центрима започети молекуларна тестирања. Ђаковица ће почети са молекуларним тестирањем вероватно у јануару, док ће остали центри у децембру“, појаснио је Земај.

Речено је да ће помоћу нових апарата бити могуће да се уради већи број тестова на Ковид 19.

Упоредо са апаратуром за ПЦР тестове у Националном институту за јавно здравље Косова и у осталим регионалним центрима за јавно здравље почеће да се раде и серолошки тестови.

Пројекат за тестирање на Ковид 19, спроведен је преко Светске банке и коштао је 1.752.210 евра.

Земај је нагалсио да се све здравствене установе на Косову редовно снабдевају кисеоником и да је вакцинација грађана против сезонскг грипа у току.

Земај је нагласио да информације које је саопштио иду у прилог  повећању капацитета у борби против пандемије коронавируса.

Породицама преминулих од последица Ковида 19 Земај је изајвио саучешће а свима који су на лечењу пожелео је брз опоравак

Повезани чланци

Back to top button