Zemaj: Kosovo dobija nove aparate za PCR i serološke analize

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova i šest regionalnih centara za javno zdravlje u Peći, Đakovici, Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu i Mitrovici dobiće nove aparata za PCR (pi-si-ar) molekularne testove i serološke analize.

Aparati su kupljeni na osnovu zajma od Svetke banke, posredstvom kosovskog zdravstvenog projekta, saopštio je na konferenciji za medije kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj.  

„Do kraja iduće nedelje očekujemo da će aparatura biti postavljena u svim tim centrima, jer je juče započela distribucija. To znači da će tokom meseca decembra, uz obavljene obuke od strane Naconalnog instituta za javno zdavlje, u regionalnim centrima započeti molekularna testiranja. Đakovica će početi sa molekularnim testiranjem verovatno u januaru, dok će ostali centri u decembru“, pojasnio je Zemaj.

Rečeno je da će pomoću novih aparata biti moguće da se uradi veći broj testova na Kovid 19.

Uporedo sa aparaturom za PCR testove u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova i u ostalim regionalnim centrima za javno zdravlje počeće da se rade i serološki testovi.

Projekat za testiranje na Kovid 19, sproveden je preko Svetske banke i koštao je 1.752.210 evra.

Zemaj je nagalsio da se sve zdravstvene ustanove na Kosovu redovno snabdevaju kiseonikom i da je vakcinacija građana protiv sezonskg gripa u toku.

Zemaj je naglasio da informacije koje je saopštio idu u prilog  povećanju kapaciteta u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Porodicama preminulih od posledica Kovida 19 Zemaj je izajvio saučešće a svima koji su na lečenju poželeo je brz oporavak

Povezani članci

Back to top button