Живојин Мишић, успешан војник и војсковођа

Српски војвода Живојин Мишић, један од најбољих војсковођа, војни писац и професор на Војној академији умро је 20 јануара 1921. године.

Као командант Прве армије (1914-15) командовао је операцијама у Колубарској бици, другој великој победи Срба над аустро-угарском војском (1914) у Првом светском рату. Написао је више војних дела, међу којима је најзначајније “Стратегија”.

Рођен је 19. јула 1855. године у селу Струганик, као тринаесто дете у породици. Успешно је завршио основну и средњу школу, а затим уписао Војну академију, коју није завршио, јер је пред крај школовања мобилисан.

Као изврстан војник, учествовао је у свим ратним сукобима у које је Србија била уплетена од 1877. до 1918. године, укључујући српско-турски рат (1877), српско-бугарски рат (1885), Балканске ратове (1912, 1913), па на крају и Први светски рат. У периоду од 1898. до 1904. године предавао је војну стратегију на Војној академији, а након тога је служио под командом Радомира Путника.

Успешно је заменио Путника и бранио Србију од напада Аустроугарске, који је означио почетак Првог светског рата. У децембру 1914. године, победио је у Колубарској бици, осрамотивши поражену аустроугарску војску. У част ове победе, додељена му је титула војводе.

Током зиме 1915/16. године, учествовао је у великом повлачењу српске армије преко албанских планина. Међутим, био је против тог повлачења, желећи да се Србија супротстави долазећим непријатељима, које су чиниле немачка, аустроугарска и бугарска војска. На крају је ипак одустао од својих ставова јер су га краљ и српска влада надгласали приликом одлучивања.

После опоравка у Француској, у септембру 1916. године је поново преузео команду над српском војском и убрзо нанео завршни пораз Бугарској, избацивши је из рата.

Сведок је ставрања Краљевине СХС. Војвода Мишић је постављен за начелника новоствореног генералштаба војске Краљевине СХС. Након тога је, уморан и измучен од ратова, пао у болесничку постељу. Убрзо је и преминуо, 20. јануара 1921. године, у Београду. Вест о његовој смрти је дубоко потресла све грађане, а влада је организовала државну сахрану, којој је присуствовао огроман број људи.

Повезани чланци

Back to top button