Зубин Поток: Полицијски контејнери постављени преко пута школе, градња објекта обустављена (видео)

Обустављена је градња полицијске станице у Зубином Потоку, тзв. Косовска полиција поставила је у међувремену неколико контејнера у којима ће бити стационирани њени припадници.

Крај самог магистралног пута који води према језеру Газиводе, а преко пута школе у Зубином Потоку, током викедна тешке грађевинске машине заравнале су земљиште. Сада су ту постављени контејнери које обезбеђују припадници косовске полиције. Мобилни објекту су само прелазно решење за будућу зграду полицијске станице.

На захтев групе грађана радови су тренутно стопирани, рекао је Милија Бишевац из Грађанске иницијативе за Зубин Поток.

„Овде није пожељно место за полицијску станицу јер се преко пута налази основна школа. Проблем јесте политички јер овде грађани јесу уплашени пре свега због дугих цеви и наоружаних полицајаца“, каже Бишевац.  

Директор Александар Лазаревић подсетио је да је земљиште на коме је почела градња у власништву државе, а да  је школа корисник истог.

„Ми уопште нисмо упознати да ће ту бити изведени радови тако да смо и само изненађени. За нас није спорно да се ту гради било какав објекат уколико је то одлука надлежних органа али сматрамо да није ни време ни место да се то ради сада и у овој ситуацији која је, како видите и сами, врло напета“, рекао је Лазаревић.

Радови су, по свему судећи прекинути само на кратко али брину наставнике, родитеље као и Србе из Зубиног Потока. Када гадилиште обезбеђују наоружани полицајци онда, поручују грађани, не чуди што је одлука о изградњу полицијске станице донета без претходне јавне расправе, јер у таквим околностима грађане, како кажу, нико ништа и не пита.

Из директције полиције у Приштини тврде да поштују поступак за изградњу објекта. Позивају се на дозволу за изградњу коју су добили на основу Меморандума о разумевању који је потписан у децембру пре две године између Полиције и Агенције за цивилну регистрацију.

Приштина износи лаже податке о постојању некакве одлуке о изградњи полицијске станице из 2018. године, а Милија Бишевац  додаје да су се безбедносне околности у међувремену драстично промениле на горе.

„У то време су у Косовској полицији били и Срби и није била моноетничка док је сада апсолутно другачије ту су свакодневно присутн припадници специјалне косовске полиције који узнемиравају народ и наше ученике“, каже Бишевац.

Адвокат Небојша Влајић је овлашећ од стране школе „Јован Цвијић“ из Зубиног Потока и он је данас поднео  надлежном суду у Косовској Митровици тужбу због угрожавања својине и ометања поседа.

Неповерење у косовску полицију на северу КиМ је констатно. У општни Зубин Поток, без претходне експропријације, у последњих години и по дана одузето је земљиште у власништву Срба на коме су изграђене полицијске базе. Највећа се налазу у селу Горњи Јасеновик на само неколико километара од Зубиног Потока.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button