Акција мерења крвног притиска и шећера у крви поводом Светског дана срца (Видео)

Екипе Дома здравља мерењем притиска и нивоа шећера у крви испред зграде општине Грачаница обележиле су данас међународни дан срца.

На пункту испред Дома здравља и зграде Општине Грачаница грађани су данас могли да преконтролишу ниво шећера у крви, измере крвни притисак и добију савет лекара без дугог чекања испред ординације.

Када су у питању болести срца превентива је од огроме важности, поручују лекари. Упозоравају да је здрав начин живота, правилна исхрана, избегавање стресних ситуација али и физичка активност важна, не само за болести срца већ и за комплетно здравље човека.

Патронажна и теренска служба свакодневно обилазе грађане и имају одличан увид у здравствену слику на терену.

Владимир Петковић, координатор ових служби при Дому Здравља у Грачаници налашава да се савети стручног особља морају поштовати те да су редовне контроле и дисциплина у исхрани, узимању терапије али и примена физичих активности веома важне за сваки вид болести срца и крвних судова. Додаје и да се, нажалост, бележи повећање броја грађана са неком од дијагноза које указују на неки од поремећаја срчане радње.

Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић и директорка Општинског департмана за здравство Зорица Милић данас су обишла медицинску екипу на пункту у центру Грачанице и интересовале се о томе како протиче акција коју заједнички организују Дом здраваља и Одељење за здравство општине Грачаница .

  

„Као лекар могу да кажем да је превентива веома важна. Грађани треба да схвате да сами различитим активностима и понашањем могу да предупреде здравствене проблеме и на тај начин учине живот квалитетнијим. Дакле, редовни прегледи код лекара, промене начина исхране, физичка активност и одмор су најважнији“, рекла је Шубарићева.

Светски дан срца установљен је 2000. године, са циљем да популацију у свету информише о томе колико су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button