Александар Први Карађорђевић

Александар Карађорђевић, млађи син српског краља Петра и црногорске кнегиње Зорке, регент од 1914. године, краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца од 1921. Године рођен је 17. децембра 1888. године на Цетињу.

 У новој држави завео је лични режим у јануару 1929. године, а у септембру 1931. године наметнуо је Октроисани устав. Убијен је у атентату у Марсеју 9. октобра 1934. године.

Био је млађи син Петра Првог Карађорђевића и кнегиње Зорке и брат Ђорђа П. Карађорђевића.

Александар је своју младост провео ван Србије, којом је тада владала ривалска династија Обреновић. Школовао се у Женеви и Санкт Петербургу, а у Србију је дошао када је његов отац изабран за краља Србије после Мајског преврата 1903.

Након што се његов старији брат Ђорђе Карађорђевић одрекао престола 1909, Александар је постао престолонаследник. Постао је регент свом оцу 24. јуна 1914. и као такав био је врховни заповедник српске војске у Првом светском рату.

После победе у Првом светском рату, Александар је постао регент нове Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца,а краљ 1921. после очеве смрти. Владао је аутократски земљом у којој су били изражени социјални и национални контрасти. После убистава у Народној скупштини, завео је Шестојануарску диктатуру 1929, а 1931. године је донео Октроисани устав.

Група завереника из редова усташа и бугарског ВМРО-а га је убила у Марсељу, 1934. године. Наследио га је најстарији син Петар, али је због његове малолетности земљом до 1941. владало намесништво на чијем је челу био Александров рођак кнез Павле.

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button