Барикаде на северу Косова, 11. дан

  • Срби и даље на барикадама
  • Курти: Уклањање барикада не искључује жртве
  • КФОР: Обе стране да се суздрже од употребе силе

Барикаде на северу Косова ушле су у 11. дан који је обележен оштрим тоновима из Приштине и одговором са Севера да оне неће бити уклоњебне до испуњена захтева.

Ословађање Дејана Пантића, Миљана Аџића и Слађана Трајковића као и повлачење специјалних снага полиције остају кључни захтеви Срба. Полиција је у међувремену саопштила да су главне саобраћајнице на северу блокиране на девет локација у општинама северна Звечан, Лепосавић и Зубин Поток.  Грађани и даље дежурају на барикадама које је око поднева у више наврата надлетао хеликоптер КФОР-а.

После Куртијеве изјаве за британски Гардијан, тензије су поново нарасле. Премијер приштинских инститција је рекао да се барикаде неће још дуго толерисати али и да њихово уклањање не може искључити жртве. Реаговао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић оценивши да су застрашујуће претње и позив на ликвидацију које је Србима на барикадама упутио Курти.

Како је навео Петковић, Курти очигледно губи живце пред демократским и мирољубивим одговором српског народа. Међународну заједницу је позвао да хитно реагује.

„Сада је јасно да противправно распоређивање дугих цеви и специјалаца наоружаних до зуба на северу Косова и Метохије нема за циљ никакву мировну мисију већ је директна претња српском народу на Космету, истакао је Петковић.

Међународна војна мисија на Косову саопштила је да од свих актера у насталој кризи очекује блиску сарадњи са Кфором и уздржаност од демонстрација силе, како би омогућили слободу кретања на Косову.

Потребни су простор и време за дугорочно решење проблема на северу Косова рекао је амбасадор Велике Британије у Приштини Николас Абот.

Једанаести дан како су администативни прелази Јариње и Брњак затворени за саобраћај и људе. У постојећим околностима отежано је функционисањ поштанског саобрћаја и допремање новца, како на северу тако и јужно од Ибра где је то још израженије.

Повезани чланци

Back to top button