Barikade na severu Kosova, 11. dan

  • Srbi i dalje na barikadama
  • Kurti: Uklanjanje barikada ne isključuje žrtve
  • KFOR: Obe strane da se suzdrže od upotrebe sile

Barikade na severu Kosova ušle su u 11. dan koji je obeležen oštrim tonovima iz Prištine i odgovorom sa Severa da one neće biti uklonjebne do ispunjena zahteva.

Oslovađanje Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića kao i povlačenje specijalnih snaga policije ostaju ključni zahtevi Srba. Policija je u međuvremenu saopštila da su glavne saobraćajnice na severu blokirane na devet lokacija u opštinama severna Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.  Građani i dalje dežuraju na barikadama koje je oko podneva u više navrata nadletao helikopter KFOR-a.

Posle Kurtijeve izjave za britanski Gardijan, tenzije su ponovo narasle. Premijer prištinskih institcija je rekao da se barikade neće još dugo tolerisati ali i da njihovo uklanjanje ne može isključiti žrtve. Reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenivši da su zastrašujuće pretnje i poziv na likvidaciju koje je Srbima na barikadama uputio Kurti.

Kako je naveo Petković, Kurti očigledno gubi živce pred demokratskim i miroljubivim odgovorom srpskog naroda. Međunarodnu zajednicu je pozvao da hitno reaguje.

„Sada je jasno da protivpravno raspoređivanje dugih cevi i specijalaca naoružanih do zuba na severu Kosova i Metohije nema za cilj nikakvu mirovnu misiju već je direktna pretnja srpskom narodu na Kosmetu, istakao je Petković.

Međunarodna vojna misija na Kosovu saopštila je da od svih aktera u nastaloj krizi očekuje blisku saradnji sa Kforom i uzdržanost od demonstracija sile, kako bi omogućili slobodu kretanja na Kosovu.

Potrebni su prostor i vreme za dugoročno rešenje problema na severu Kosova rekao je ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot.

Jedanaesti dan kako su administativni prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za saobraćaj i ljude. U postojećim okolnostima otežano je funkcionisanj poštanskog saobrćaja i dopremanje novca, kako na severu tako i južno od Ibra gde je to još izraženije.

Povezani članci

Back to top button