Без налепница први аутомобили са РКС ознакама прешли преко Мердара (ВИДЕО)

Возилима регистрованим на КиМ од поноћи је дозвољено кретање на теритроији уже Србије без прелепљивања белих налепница преко регистарских ознака. На свим административним прелазима постављена су обавештења (дисклејмери) да је то учињено искључиво из практичних разлога.

Први путници са косовским регистарским ознакама јутрос у 7 часова прешли су преко административног прелаза Јариње и наставили пут централне Србије без прелепљивања РКС таблица.

Одлуком Владе Србије која је ступила на снагу од првог дана нове 2024. године возачи убудуће неће морати да прелепљују беле налепнице – стикери преко симбола области у којој је возило регистровано. Уместо тога уз обавезну евиденцију и контролу на прелазу наставиће путување у ужој Србији.

„Омогућавање учешћа у саобраћају на путевима свих возила која су регистрована од стране привремених институција самоуправе у Приштини врши се, ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања њихове слободе кретања и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности „Косова“, наводи се у обавештењу“ на енглеском и српском језику која су са српске стране прелаза постављена на видим местима.

Срске таблице се и даље прелепљију стикерима, фото: Ризница

У даљем тексту обавештења такође се наводи да одлука владе Србије не прејудицира одређивање коначног статуса Косова те да се не може тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244″.

Званичници Европске уније поздравили су одлуку власти у Београду да се стикерима више не прелепљују поједини делови таблице, позивајући власт у Приштини да учини исто.

Из привремених приштинских институција саопштено је да ће њихова реакција зависити од тога како одлуку примењују  власти у Београду. Чекајући на даље кораке Пруштине, службеници на административно прелазу са косовске стране и данас су возачима чији су аутомобили регистровани у неком од градова у централној Србији уручивали беле налепнице (стикере).

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button