Bez nalepnica prvi automobili sa RKS oznakama prešli preko Merdara (VIDEO)

Vozilima registrovanim na KiM od ponoći je dozvoljeno kretanje na teritroiji uže Srbije bez prelepljivanja belih nalepnica preko registarskih oznaka. Na svim administrativnim prelazima postavljena su obaveštenja (disklejmeri) da je to učinjeno isključivo iz praktičnih razloga.

Prvi putnici sa kosovskim registarskim oznakama jutros u 7 časova prešli su preko administrativnog prelaza Jarinje i nastavili put centralne Srbije bez prelepljivanja RKS tablica.

Odlukom Vlade Srbije koja je stupila na snagu od prvog dana nove 2024. godine vozači ubuduće neće morati da prelepljuju bele nalepnice – stikeri preko simbola oblasti u kojoj je vozilo registrovano. Umesto toga uz obaveznu evidenciju i kontrolu na prelazu nastaviće putuvanje u užoj Srbiji.

„Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“, navodi se u obaveštenju“ na engleskom i srpskom jeziku koja su sa srpske strane prelaza postavljena na vidim mestima.

Srske tablice se i dalje prelepljiju stikerima, foto: Riznica

U daljem tekstu obaveštenja takođe se navodi da odluka vlade Srbije ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova te da se ne može tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244″.

Zvaničnici Evropske unije pozdravili su odluku vlasti u Beogradu da se stikerima više ne prelepljuju pojedini delovi tablice, pozivajući vlast u Prištini da učini isto.

Iz privremenih prištinskih institucija saopšteno je da će njihova reakcija zavisiti od toga kako odluku primenjuju  vlasti u Beogradu. Čekajući na dalje korake Pruštine, službenici na administrativno prelazu sa kosovske strane i danas su vozačima čiji su automobili registrovani u nekom od gradova u centralnoj Srbiji uručivali bele nalepnice (stikere).

(Riznica)

Povezani članci

Back to top button