Бизнис комора Косова позива Северну Македонију и Албанију да преиспитају свој став поводом иницијативе “Отворени Балкан”

Бизнис комора Косова (КБК) је после свеобухватне анализе, подржала идеју да земље не треба да се укључи у иницијативу Мини-шенген названу „Отворени Балкан“.

КБК је такође позвала Албанију и Северну Македонију да узму у обзир чињеницу да Србија улаже како би нанела штету Косову.

У саопштењу се наводи да је КБК анализирала идеју „ОТВОРЕНИ БАЛКАН“, узимајући у обзир главне препреке са којима се Косово стално суочава за спровођење претходно потписаних споразума, као што је случај ЦЕФТА .

“Остајемо при ранијем ставу против ове сарадње, која се одвија ван ангажовања Европске уније“, наглашено је у саопштењу.

Из косовске Бизнис коморе кажу да су помно пратили одржавање Економског форума за регионалну сарадњу, који је одржан у Скопљу, током којег су потписана три споразума.

„На основу чињенице да унутар ових земаља постоји држава која не признаје Косово, стварајући на тај начин сталне баријере и потешкоће у промету, о чему је обавештена ЕУ, Бизнис комора Косова оцењује да је такав споразум ван организације ЕУ, са државом која не само да не признаје Косово већ улаже у непризнавање исте до њеног распада. Овим позивамо матичну државу, Републику Албанију и Северну Македонију, да боље анализирају њихов поступак“, наглашава се у саопштењу Бизнис коморе Косова.

КБК наводи да „смо сведоци чињенице да до сада ниједан споразум потписан између Косова и Србије, укључујући и оне у Бриселу, никада није поштован од стране српске државе, па не сматрамо да је потребно да наставимо са другим механизмима.

КБК се у начелу залаже за споразуме који придају велики значај дијалогу који доприноси миру и стабилности у региону, чиме се развијају добросуседски односи и регионална сарадња, како би се унапредили наши циљеви ка европским интеграцијама.

„Што се тиче имплементације бриселских споразума, нисмо постигли неки значајнији напредак. Косово је ефикасно испуњавало своје обавезе и понудило блиску сарадњу са ЕУ, али то се не може рећи за Србију. „Због тога не сматрамо да је учешће Косова у иницијативи“ Отворени Балкан „корисно и ефикасно за нашу земљу када се присетимо да Србија није поштовала ниједан од до сада потписаних прелиминарних споразума и да није произвела никакав позитиван ефекат.“ закључује се у саопштењу КБК.

Меморандуми о сарадњи између Албаније, Северне Македоније и Србије укључују и узајамну подршку између три земље у случајевима природних катастрофа и криза; стварање олакшица за кретање робе између ових земаља у увозу и извозу, како би се уклониле граничне баријере и повећала међусобна трговина; и промет радне снаге на тржишту рада у ове три земље.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button