Biznis komora Kosova poziva Severnu Makedoniju i Albaniju da preispitaju svoj stav povodom inicijative “Otvoreni Balkan”

Biznis komora Kosova (KBK) je posle sveobuhvatne analize, podržala ideju da zemlje ne treba da se uključi u inicijativu Mini-šengen nazvanu „Otvoreni Balkan“.

KBK je takođe pozvala Albaniju i Severnu Makedoniju da uzmu u obzir činjenicu da Srbija ulaže kako bi nanela štetu Kosovu.

U saopštenju se navodi da je KBK analizirala ideju „OTVORENI BALKAN“, uzimajući u obzir glavne prepreke sa kojima se Kosovo stalno suočava za sprovođenje prethodno potpisanih sporazuma, kao što je slučaj CEFTA .

“Ostajemo pri ranijem stavu protiv ove saradnje, koja se odvija van angažovanja Evropske unije“, naglašeno je u saopštenju.

Iz kosovske Biznis komore kažu da su pomno pratili održavanje Ekonomskog foruma za regionalnu saradnju, koji je održan u Skoplju, tokom kojeg su potpisana tri sporazuma.

„Na osnovu činjenice da unutar ovih zemalja postoji država koja ne priznaje Kosovo, stvarajući na taj način stalne barijere i poteškoće u prometu, o čemu je obaveštena EU, Biznis komora Kosova ocenjuje da je takav sporazum van organizacije EU, sa državom koja ne samo da ne priznaje Kosovo već ulaže u nepriznavanje iste do njenog raspada. Ovim pozivamo matičnu državu, Republiku Albaniju i Severnu Makedoniju, da bolje analiziraju njihov postupak“, naglašava se u saopštenju Biznis komore Kosova.

KBK navodi da „smo svedoci činjenice da do sada nijedan sporazum potpisan između Kosova i Srbije, uključujući i one u Briselu, nikada nije poštovan od strane srpske države, pa ne smatramo da je potrebno da nastavimo sa drugim mehanizmima.

KBK se u načelu zalaže za sporazume koji pridaju veliki značaj dijalogu koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu, čime se razvijaju dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja, kako bi se unapredili naši ciljevi ka evropskim integracijama.

„Što se tiče implementacije briselskih sporazuma, nismo postigli neki značajniji napredak. Kosovo je efikasno ispunjavalo svoje obaveze i ponudilo blisku saradnju sa EU, ali to se ne može reći za Srbiju. „Zbog toga ne smatramo da je učešće Kosova u inicijativi“ Otvoreni Balkan „korisno i efikasno za našu zemlju kada se prisetimo da Srbija nije poštovala nijedan od do sada potpisanih preliminarnih sporazuma i da nije proizvela nikakav pozitivan efekat.“ zaključuje se u saopštenju KBK.

Memorandumi o saradnji između Albanije, Severne Makedonije i Srbije uključuju i uzajamnu podršku između tri zemlje u slučajevima prirodnih katastrofa i kriza; stvaranje olakšica za kretanje robe između ovih zemalja u uvozu i izvozu, kako bi se uklonile granične barijere i povećala međusobna trgovina; i promet radne snage na tržištu rada u ove tri zemlje.

(izvor: Kosovapres)

Povezani članci

Back to top button