Бојан Ступица, пројектант „Атељеа 212“

Позоришни и филмски режисер, сценограф и глумац Бојан Ступица рођњн је првог августа  1910. године.

Његова режија одликовала се изразитом креативношћу. Радио је у више наших позоришта, најдуже у Београду (Југословенско драмско позориште, Атеље 212, Народно позориште) и знатно је допринео развитку позоришне уметности код нас.

Режија: позоришни комади – „Дундо Мароје“, „Леда“, „У агонији“, „Аретеј“, „Кавкаски круг кредом“, „Рибарске свађе“, „Крваве свадбе“, „Опера за три гроша“, „Идиот“, „Посета старе даме“, „Света Ивана“, „Глорија“, „Мадам Сан-Жен“, „Дантонова смрт“, „Јаје“, „Богојављенска ноћ“, „Браћа Карамазови“, филмови: „Јара господа“, „У мрежи“.

Већ са 19 година као успешан студент архитектуре у Љубљани, путовао је по Европи упознајући позоришта. Прва представа за коју је урадио превод, драматуршку обраду, реализовао сценографију, урадио костим, и најзад режирао је „Војна ин Мир“. У представи су играли Сава Северова, његова супруга скоро двадесет година, Милан Скребиншек и сам Ступица.

У периоду између 1934. и 1940. године, на потезу Марибор—Љубљана—Београд, режирао је 28 представа од којих је једну, у Београду, („Молијер“, Михајла Булгакова), која је забрањена.

За време рата бива хапшен, прогањан и на крају интерниран у фашистички логор Гонарс близу Удина – (1942). После годину дана бива пуштен из логора али није могао да хода.

Године 1945. враћа се у позориште – на штакама. Постављен је за помоћника управника Драме Народног гледалишча у Љубљани. За непуне две године, без обзира на своје здравствено стање, остварује десет премијера са сопственим сценографијама.

На студијском путовању 1946. у Москву и Лењинград упознаје рад совјетских позоришта што за последицу има да 11. новембра 1946. Комитету за уметност и културу у Београду преда елаборат за оснивање централног југословенског театра – то је данашње Југословенско драмско позориште (ЈДП).

Ступица је пројектовао и Атеље 212 у Београду.

Награда Бојан Ступица се додељује за најбољу режију позоришне представе чија је премијера била у блиској прошлости. Додељује је Савез драмских уметника Србије.

Године 2007. Славенко Салетовић је 27. добитник. Награду је добио у конкуренцији 11 представа које су премијерно изведене у последње три године. Добитник 2018. године био је Андраш Урбан за режирање представе „Родољупци”.

Повезани чланци

Back to top button