Дачић: Египат остаје при ставу замрзнутог признања Косова

Египат остаје при ставу да је однос те државе према тзв. Косову у статусу “замрзнутог” признања, који подразумева да та земља не гласа за чланство Приштине у међународним организацијама, потврдио је египатски председник Абдел Фатах ел Сиси у разговору са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем у Каиру.

Дачић је, такође, у име председника Србије Александра Вучића, позвао председника Египта да посети нашу земљу наредне године, што је Ел Сиси прихватио.

„За нас је најважнија још једна потврда, и то директно од председника Сисија, да Египат остаје при ставу да је њихов однос према КиМ у статусу замрзнутог признања“, рекао је Дачић новинарима након одвојених састанака са председником, а затим и премијером Египта Мустафом Мадбулијем.

Дачић је подсетио да је у последњим данима владавине Мухамеда Мурсија, под утицајем Муслиманске браће, саопштено да је Египат признао тзв. Косово, али да после доласка председника Сисија на власт никакви даљи кораци у операционализацији те одлуке нису спровођени – није отворена амбасада, нити су успостављени дипломатски односи.

На основу договора од пре неколико година, Дачић, тада као министар спољних послова и његов египатски колега Самех Шукри, договорили су да то буде једна врста замрзнутог признања, које је подразумевало да Египат не подржава Косово и не гласа за чланство Приштине у међународним форумима.

“Данас смо још једном добили званичну потврду да ће то бити политика Египта и у наредном периоду”, нагласио је Дачић.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button