Dačić: Egipat ostaje pri stavu zamrznutog priznanja Kosova

Egipat ostaje pri stavu da je odnos te države prema tzv. Kosovu u statusu “zamrznutog” priznanja, koji podrazumeva da ta zemlja ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, potvrdio je egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem u Kairu.

Dačić je, takođe, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pozvao predsednika Egipta da poseti našu zemlju naredne godine, što je El Sisi prihvatio.

„Za nas je najvažnija još jedna potvrda, i to direktno od predsednika Sisija, da Egipat ostaje pri stavu da je njihov odnos prema KiM u statusu zamrznutog priznanja“, rekao je Dačić novinarima nakon odvojenih sastanaka sa predsednikom, a zatim i premijerom Egipta Mustafom Madbulijem.

Dačić je podsetio da je u poslednjim danima vladavine Muhameda Mursija, pod uticajem Muslimanske braće, saopšteno da je Egipat priznao tzv. Kosovo, ali da posle dolaska predsednika Sisija na vlast nikakvi dalji koraci u operacionalizaciji te odluke nisu sprovođeni – nije otvorena ambasada, niti su uspostavljeni diplomatski odnosi.

Na osnovu dogovora od pre nekoliko godina, Dačić, tada kao ministar spoljnih poslova i njegov egipatski kolega Sameh Šukri, dogovorili su da to bude jedna vrsta zamrznutog priznanja, koje je podrazumevalo da Egipat ne podržava Kosovo i ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim forumima.

“Danas smo još jednom dobili zvaničnu potvrdu da će to biti politika Egipta i u narednom periodu”, naglasio je Dačić.

(izvor: Sputnjik)

Povezani članci

Back to top button