Данас је дан државности Србије

Широм земље обележава се Дан државности, као подсећање на Сретење 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и почело ослобађање од Турске.  Истог датума али 1835. године донет је и први модерни устав Србије.

Премијерка Ана Брнабић говориће на свечаној државној церемонији у Орашцу, а председник Александар Вучић уручиће у Председништву одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Србија данас слави Дан државности – сећање на Први српски устанак и први Устав. Историчар Предраг Марковић рекао је за РТС да смо први народ који је успешно подигао револуцију у Европи против велике силе, и да није било Наполеонове инвазије ослободили бисмо се у Првом устанку – може се рачунати да смо стекли државу у Првом устанку.

„Никада то малом народу није успело за руком“, рекао је Марковић. Говорећи о Уставу, каже да је то први модерни устав у историји Европе источно од Белгије и Француске.

„У једној генерацији наши преци се крију у јарузи код Орашца у страху да их Турци не посеку, у следећој генрацији њихиви синови усвајају најмодернији и један од најбољих устава на свету, тај напредак је невероватан“, каже Марковић.

Према његвим речима, Сретење је леп празник са двостуком симболиком, спаја две династије Карађорђевиће и Обреновиће.

Марковић примат не може да се издовји када је реч о ова два догађаја јер су у питању два вида бробе за слободу, у једном смо се изборили јунаштвом, а у другом случају демократском природом наше елите у то време.

Двадесет година је од када је Скупштина усвојила да се Сретење обележава као Дан државности Србије.

Припадници Воске Србије су јуче, уочи државног празника, испалили почасну артиљеријску паљбу са Калемегдана.

Дан државности Србије се празнује 15. и 16. фебруара. Овај датум је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије.

Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године. На Сретењској скупштини 1835. донет Устав Књажевства Србије, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба. Њиме је у Србији укинут феудализам и уједно је представљао најисточнији одблесак Француске револуције.

(извор: агенције)

Повезани чланци

Back to top button