Donja Brnjica: Uvredljivi grafiti upućeni Srbima

Uvredljivi grafiti sa psovkama na albanskom jeziku ispisani su noćas na zidu srpske kuće u Donjoj Brnjici. Meštani ovog, mešovitog sela kažu da je ovo učestala pojava.

Na zidu kuće Stanoja Dimitrijevića, koja se nalazi na pedesetak metara od crkve u ovom selu, crnom bojom ispisani su grafiti sa uvredljivim psovkama na albanskom jeziku. Kako je potvrđeno u kući niko ne živi, vlasnik je preminuo, a poruke su jutros primetile komšije.

Osim na zidu, uvredljive poruke protiv Srba ispisane su i na asfaltu i banderi potvrdili su Riznici Srbi iz ovog mesta.

Jedan od meštana ovog, nekada etnički srpskog sela (ime poznato redakciji) kaže da je ispisivanje uvredljivih grafita ovde redovna pojava.

Foto: Kosovo i Metohij – Fejsbuk

„Siguran sam u to da su ovo uradila deca i oni to često pišu, a poruke su ili UČK ili „škije“  što je pogrdan naziv za Srbe, ispričao je Srbin iz Donje Brnjice koji je želeo da zbog bezbednosti ostane anoniman.

On kaže da svaka ispisana poruka uznemirujuće deluje na preostale Srbe ali da je dobro da su meštani suzdržani jer, kako kaže, Albanci u selu očigledno žele da isprovociraju sukobe preko dece.

Foto: Kosovo i Metohija – Srbija

Dodaje da su pre nekoliko godina, kada je neko od srpske dece na ulazu u selu ispisao grafit „Ovo je Srbija“  sjatile brojne patrole kosovske policije ispitujući meštane ko je to mogao da učini.

„Ta poruka je tada navodno mnogo „uznemirila“ albansko stanovništvo, zato će ova poruka da ostane nezabeležena i neprimećena. Takva je pravda na Kosovu“, ispričao je ovaj Srbin.

U Donjoj Brnjici se u poslednjih desetak godina omasovila prodaja srpskih kuća i imanja. Pre rata je ovde živelo više od 1.500 Srba danas ih je jedva 350.

I.M.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button