Дуња Фингевалд Пулетић, најпознатије и најомиљеније ТВ лице некадашње Југославија

Једна од најпознатијих српских и хрватских водитељки, спикерки и новинарки телевизијског простора накадашње Југославије Дуња Фигенвалд Пулетић, познатија као Дуња Ланго рођена је у Загребу , 27. новембар 1941. а преминула 2015. године у Београду.

Фингевалд Пултетић је радила као спикер на РТВ Београд од 1967, па до пензионисања 1999. године. Шестострука је добитница новинарске награде Гордана Бонети, намењена најбољим радио и телевизијским спикерима на подручју Југославије, добитница пет „Оскара популарности” магазина ТВ ревија. Године 1981. додељено јој је признање „уметник-водитељ Србије”.

Мајка је глумаца Истока и Срне Ланго.

Дуња Фигенвалд рођена је у Загребу, 27. новембра 1941. године, као млађе дете Ивана Фигенвалда и Љубочке де Гримани. Након завршене основне и средње школе, у Загребу уписала је студије енглеског и француског језика на Филозофском факултету. Дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, на одсеку за енглески језик и књижевност. Као девојчица похађала је и балетску школу у Загребу и била стална чланица дечијег „Пионирског казалишта”. Током средњошколских дана почела је и да се бави глумом.

Од 1960. до 1967. године радила је на РТВ Загреб, а затим се преселила у Београд где је све до 1999. године радила у РТВ Београду. Радила је као спикерка и водитељка информативног програма, као и културно-забавног програма РТС-а. Водила је телевизијске преносе музичких фестивала, као и квизове у чијој реализацији је учествовала и као сарадник. Године 1977. године са својим програмом је представљала ЈРТ на оснивачкој скупштини водитеља света у оквиру интернационалног ТВ фестивала у Монте Карлу. Водила је, а затим уређивала евровизијске емисије.

Од 1992. до 1995. године, по одлуци тадашњег генералног директора РТС-а Милорада Вучелића, послата је на принудни одмор. Од децембра 1995. до априла 1999. године била је уредница и водитељка емисије „Модни магазин”. Глумила је у филмовима Моја луда глава, Без, Бомбаши.

Преминула је 19. новембра 2015. године у свом дому у Београду у 74. години живота.

Повезани чланци

Back to top button