Dunja Fingevald Puletić, najpoznatije i najomiljenije TV lice nekadašnje Jugoslavija

Jedna od najpoznatijih srpskih i hrvatskih voditeljki, spikerki i novinarki televizijskog prostora nakadašnje Jugoslavije Dunja Figenvald Puletić, poznatija kao Dunja Lango rođena je u Zagrebu , 27. novembar 1941. a preminula 2015. godine u Beogradu.

Fingevald Pultetić je radila kao spiker na RTV Beograd od 1967, pa do penzionisanja 1999. godine. Šestostruka je dobitnica novinarske nagrade Gordana Boneti, namenjena najboljim radio i televizijskim spikerima na području Jugoslavije, dobitnica pet „Oskara popularnosti” magazina TV revija. Godine 1981. dodeljeno joj je priznanje „umetnik-voditelj Srbije”.

Majka je glumaca Istoka i Srne Lango.

Dunja Figenvald rođena je u Zagrebu, 27. novembra 1941. godine, kao mlađe dete Ivana Figenvalda i Ljubočke de Grimani. Nakon završene osnovne i srednje škole, u Zagrebu upisala je studije engleskog i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na odseku za engleski jezik i književnost. Kao devojčica pohađala je i baletsku školu u Zagrebu i bila stalna članica dečijeg „Pionirskog kazališta”. Tokom srednjoškolskih dana počela je i da se bavi glumom.

Od 1960. do 1967. godine radila je na RTV Zagreb, a zatim se preselila u Beograd gde je sve do 1999. godine radila u RTV Beogradu. Radila je kao spikerka i voditeljka informativnog programa, kao i kulturno-zabavnog programa RTS-a. Vodila je televizijske prenose muzičkih festivala, kao i kvizove u čijoj realizaciji je učestvovala i kao saradnik. Godine 1977. godine sa svojim programom je predstavljala JRT na osnivačkoj skupštini voditelja sveta u okviru internacionalnog TV festivala u Monte Karlu. Vodila je, a zatim uređivala evrovizijske emisije.

Od 1992. do 1995. godine, po odluci tadašnjeg generalnog direktora RTS-a Milorada Vučelića, poslata je na prinudni odmor. Od decembra 1995. do aprila 1999. godine bila je urednica i voditeljka emisije „Modni magazin”. Glumila je u filmovima Moja luda glava, Bez, Bombaši.

Preminula je 19. novembra 2015. godine u svom domu u Beogradu u 74. godini života.

Povezani članci

Back to top button