Душанка Калањ, лице које смо радо гледали – синоним за савршену дикцију

Душанка Калањ спикерка и водитељка Телевизије Београд, прва водитељка ТВ Дневника, рођена је 10. октобра 1934. године.  У аналима српске и југословенске телевизије остаће упамћена као прва водитељка ТВ Дневника.

Душанка Калањ је рођена у Шибенику од родитеља који су били пореклом из Далматинске Загоре, Бенковца и Кистања. Школовала се у Шибенику, а енглески језик и књижевност је дипломирала на Београдском универзитету.

Душанка Калањ је била прва жена која је водила „Дневник“, а у ТВ Београд радила је од њеног оснивања. Била је синоним за добар говор. Савршеном дикцијом и шармом она је своје знање преносила млађим колегама и успоставила стандарде за телевизијске посленике. Генерације ће је памтити и поистовећивати са ТВ Београд.

Као глумица се окушала 1961. године у играном филму „Не дирај у срећу“ Мила Ђукановића где је играла са Павлом Вуисићем, Иреном Колесар, Слободаном Перовићем и Бориславом Пекићем.

Умрла је у Београду 12. марта 2010. године, у 76. години живота.

Одликована је Орденом заслуга за народ са сребрним венцем.

Од 2010. године Удружење новинара Војводине додељује новинаркама, водитељкама или спикеркама награду „Press витез – Душанка Калањ“. Иста награда која се додељује новинарима, водитељима или спикерима носи име Миће Орловића.

Повезани чланци

Back to top button