Гаврило Принцип

Гаврило Принцип, атентатор на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву, на Видовдан 1914, рођен је 25. јула 1894. године. Атентат је Бечу био повод за војну инвазију на Србију, чиме је изазван Први светски рат.

Био је члан Младе Босне који се залагао за окончање аустроугарске владавине у Босни и Херцеговини.

У 19 години живота, извршио је атентат на аустријског надвојводу Франца Фердинанда и његову супругу Софију у Сарајеву 28. јуна 1914. године. Принцип и саучесници у атентату ухапшени су и представљени као националистичко тајно друштво, које је покренуло Јулску кризу, а која је допринијела избијању Првог свјетског рата.

На суђењу, Принцип је изјавио: „Ја сам југословенски националиста, тежим за уједињењем свих Југословена, под било каквим политичким обликом и за њиховим ослобођењем од Аустрије”. 

Принцип је осуђен на дванаест година затвора, што је била максимална казна за његову старосну доб, а казну је служио у тврђави Терезин. Преминуо је 28. априла 1918. године од туберкулозе, узроковане лошим затворским условима који су већ проузроковали губитак десне руке.

У време смрти, ослабљен неухрањеношћу и болести, тежио је око 40 килограма.

Страхујући да би његове кости могле постати реликвије за словенске националисте, затворски чувари тајно су Принципово тело сахранили у неозначен гроб, али чешки војници који је учествовао у сахрани запамтио је локацију и 1920. године Принцип и остали „Видовдански хероји” ексхумирани су и њихови посмртни остаци доношени су у Сарајево, гдје су заједно сахрањени испод Капеле видовданских хероја на гробљу Светих Архангела, на којој се налази цитат владике Петра II Петровића Његоша:

 „Благо томе ко довијек живи имао се рашта и родити“.

Повезани чланци

Back to top button