Генерал Павле Јуришић Штурм

Српски генерал лужичкосрпског порекла Павле Јуришић Штурм, рођен је 22. августа 1848. Штурм је био један од најистакнутијих српских официра у балканским ратовима и у Првом светском рату, веома заслужан за блиставе победе српске војске над аустроугарском армијом у Церској и Колубарској бици.

Према српским изворима, по пореклу је био Лужички Србин. Академију је похађао у Вроцлаву и Нансију. У Француско-пруском рату био је водник на страни Краљевине Пруске. Дошавши у Србију, променио је име у Павле Јуришић и додао своје бивше презиме Штурм као надимак.

У српску војску је примљен 1876. као добровољац са чином поручника и већ се у српско-турском рату 1876-1877. истакао као командант Шабачког и Посавско-тамнавског батаљона.

У српско-турском рату 1877-1878. веома успешно је командовао Првим добровољачким пуком, потом Крајинским комбинованим пуком у борбама код Беле Паланке и Пирота.

 У српско-бугарском рату 1885. командовао је Шестим пуком Дринске дивизије, у Првом балканском рату 1912-1913. Дринском, а у Другом балканском рату 1913. Дунавском дивизијом. У Првом светском рату је 1914. као командант Треће армије примио први удар знатно надмоћније аустроугарске Пете армије и успорио њено напредовање, што је омогућило српским снагама да се прегрупишу за Церску битку.

Због свог пријатељстваса краљем Петром Првим именован је првим ађутантом и пратио га је на свим његовим путовањима.

Одликован је Орденом Карађорђеве звезде, Орденом Белог орла и савезничким одликовањима међу којима се истичу Орден Италијанске круне, Орден Светог Ђорђа, Орден Белгијске круне, Орден Легије части и Орден Светог Михајла и Светог Ђорђа а највреднији орден био му је Орден Пауловниа цвећа на великом крсту којим га је лично одликовао Јапански цар. Такође је био носилац Ордена Гвозденог крста, Орден Светог Леополда и Орден Менџидије, ордења које су му доделиле будуће Централне силе.

Трећом армијом је командовао и у Колубарској бици и на Солунском фронту до августа 1916.

Повезани чланци

Back to top button