Годишњица УН-а обележена у општини Грачаница симболичном садњном садница.

Озелењавањем простора испред спортске хале у Лапљем Селу представници УН агенција на Косову заједно са председником општине Грачаница симболично су обележили  75-ту годишњицу Уједињених нација.

Стотину садница као поклон косовског тима Уједињених нација (УНКТ) биће посађено широм општине Грачаница у циљу заштите животне средине и промовисања зеленог окружења, јавља општинска информативна служба.

Присутни су поручили да је овај догађај подсетник на развојне  циљеве Уједињених нација и доказ успешне сарадње општине Грачаница са развојним агенцијама Уједињених нација на Косову.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић честитао је УН-у јубилеј наводећи да су сви циљеви одрживог развоја за  општину Грачаница изузетно значајни и да ће се наставити са њиховим спровођењем.

„Искорењивање сиромаштва, мир, правда, једнакост, владавина права, равноправност полова, здрава животна средина, здравље и добробит, смањење нејаднакости и остали циљеви Агенде 2030. за нас представљају задатак који морамо да испунимо. Испуњење ових важних циљева ће за нас бити одраз у огледалу где ћемо будућим нараштајима оставити у наслеђе оно што заслужују.  Желео бих још да се захвалим представницима агенција Уједињених нација који су нас почаствовали овом посетом и заједничком идејом чијом реализацијом стварамо здравију животну средину за све наше грађане“, рекао је Поповић.

Нагласио да га посебно радује чињеница да агенције УН обележавају у Грачаници 75 година Уједињених нација.

„Ову годишњицу па и овај догaђај обележавамо у временима великих изазова за све нас услед Ковида 19. Нека нам и ово искушење буде подсетник да тешка времена могу и морају бити прилика за позитивне промене за солидарност и јединство. Ми смо овим показали да уз подршку УН можемо чинити наизглед данас мале ствари а велике за генерације које долазе. Данас захваљујући вашој донацији од стотину садница озелењунемо нашу општину чиме означавамо и нови раст у нашој међусобној сарадњи.  Очување животне средине је на врху најважнијих приоритета наше општине и посвећени смо реализацији свих пројеката са свим партнерима који су спремни да са нама заједно раде на унапређењу тог циља“, рекао је председник општине Грачаница Срђан Поповић

Координаторка за развој Уједињених нација на Косову Урлика Рихардсон рекла је да ова међинародна организација  ове године обележава годишњицу у времену највеће кризе са којом се суочавају од Другог светског рата.

„Једини начин да ову кризу превазиђемо је јачање међусобне сарадње и солидарности посебно на међународном плану. Јер у овој ситуацији ми смо заједно  и једино солидарношћу и заједништвом можемо превазићи кризу. Не можемо наставити живот са досадашњим потрошачким навикама. Неједнакост је у порасту и сведоци смо реакције „мајке природе“ као казна за наше лоше навике. Зато су ове саднице симбол живота, сарадње негујте их и чувајте. Моја глана порука поводом 75 година УН-а је  јачање солидарности и међусобне сарадње“, казала је Рихардсон.

Присутнима се обратила и Ана Ростцка шефица ИОМ-а на Косову која је навела да је општина Грачаница позната по гостопримству и пример позитивне сарадње са међународним организацијама. Рекла је да су саднице симбол против загађења животне средине и „доказ да миграција треба да буде избор а не неопходност“.

Шеф високог комесаријата за избеглице УНХЦР-а Ерол Артуц нагласио је да садња сваког стабла представља симболику али и опомену да се морамо вратити природи од које смо се удаљили.

Свечаности је данас осим представника развојних агенција УН-а на Косову и председника општине Грачаница присуствовао и Андреј Лисовој шеф Руске канцеларије у Приштини као и директор Клиничко болничког центра у Грачаници проф др Братислав Лазић.

Садњи дрвећа као симболику очувања животне средине подовом 75 година Уједињених нација данас у Лапљем Селу присуствовали су и Мурат Сахин, шеф Канцеларије УНИЦЕФ-а на Косову, Валбона Богујевци представница УНДП-а, Артан Спахију представнк одсека за сигурност и безбедност УН-а на Косову, Висаре Мујко Нимани руководилац канцеларије УНФПА као и представници дипломатских мисија Уједнињеног краљевства и ЕУЛЕКС-а.

Повезани чланци

Back to top button