Godišnjica UN-a obeležena u opštini Gračanica simboličnom sadnjnom sadnica.

Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Kosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica simbolično su obeležili  75-tu godišnjicu Ujedinjenih nacija.

Stotinu sadnica kao poklon kosovskog tima Ujedinjenih nacija (UNKT) biće posađeno širom opštine Gračanica u cilju zaštite životne sredine i promovisanja zelenog okruženja, javlja opštinska informativna služba.

Prisutni su poručili da je ovaj događaj podsetnik na razvojne  ciljeve Ujedinjenih nacija i dokaz uspešne saradnje opštine Gračanica sa razvojnim agencijama Ujedinjenih nacija na Kosovu.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je UN-u jubilej navodeći da su svi ciljevi održivog razvoja za  opštinu Gračanica izuzetno značajni i da će se nastaviti sa njihovim sprovođenjem.

„Iskorenjivanje siromaštva, mir, pravda, jednakost, vladavina prava, ravnopravnost polova, zdrava životna sredina, zdravlje i dobrobit, smanjenje nejadnakosti i ostali ciljevi Agende 2030. za nas predstavljaju zadatak koji moramo da ispunimo. Ispunjenje ovih važnih ciljeva će za nas biti odraz u ogledalu gde ćemo budućim naraštajima ostaviti u nasleđe ono što zaslužuju.  Želeo bih još da se zahvalim predstavnicima agencija Ujedinjenih nacija koji su nas počastvovali ovom posetom i zajedničkom idejom čijom realizacijom stvaramo zdraviju životnu sredinu za sve naše građane“, rekao je Popović.

Naglasio da ga posebno raduje činjenica da agencije UN obeležavaju u Gračanici 75 godina Ujedinjenih nacija.

„Ovu godišnjicu pa i ovaj događaj obeležavamo u vremenima velikih izazova za sve nas usled Kovida 19. Neka nam i ovo iskušenje bude podsetnik da teška vremena mogu i moraju biti prilika za pozitivne promene za solidarnost i jedinstvo. Mi smo ovim pokazali da uz podršku UN možemo činiti naizgled danas male stvari a velike za generacije koje dolaze. Danas zahvaljujući vašoj donaciji od stotinu sadnica ozelenjunemo našu opštinu čime označavamo i novi rast u našoj međusobnoj saradnji.  Očuvanje životne sredine je na vrhu najvažnijih prioriteta naše opštine i posvećeni smo realizaciji svih projekata sa svim partnerima koji su spremni da sa nama zajedno rade na unapređenju tog cilja“, rekao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović

Koordinatorka za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu Urlika Rihardson rekla je da ova međinarodna organizacija  ove godine obeležava godišnjicu u vremenu najveće krize sa kojom se suočavaju od Drugog svetskog rata.

„Jedini način da ovu krizu prevaziđemo je jačanje međusobne saradnje i solidarnosti posebno na međunarodnom planu. Jer u ovoj situaciji mi smo zajedno  i jedino solidarnošću i zajedništvom možemo prevazići krizu. Ne možemo nastaviti život sa dosadašnjim potrošačkim navikama. Nejednakost je u porastu i svedoci smo reakcije „majke prirode“ kao kazna za naše loše navike. Zato su ove sadnice simbol života, saradnje negujte ih i čuvajte. Moja glana poruka povodom 75 godina UN-a je  jačanje solidarnosti i međusobne saradnje“, kazala je Rihardson.

Prisutnima se obratila i Ana Rostcka šefica IOM-a na Kosovu koja je navela da je opština Gračanica poznata po gostoprimstvu i primer pozitivne saradnje sa međunarodnim organizacijama. Rekla je da su sadnice simbol protiv zagađenja životne sredine i „dokaz da migracija treba da bude izbor a ne neophodnost“.

Šef visokog komesarijata za izbeglice UNHCR-a Erol Artuc naglasio je da sadnja svakog stabla predstavlja simboliku ali i opomenu da se moramo vratiti prirodi od koje smo se udaljili.

Svečanosti je danas osim predstavnika razvojnih agencija UN-a na Kosovu i predsednika opštine Gračanica prisustvovao i Andrej Lisovoj šef Ruske kancelarije u Prištini kao i direktor Kliničko bolničkog centra u Gračanici prof dr Bratislav Lazić.

Sadnji drveća kao simboliku očuvanja životne sredine podovom 75 godina Ujedinjenih nacija danas u Lapljem Selu prisustvovali su i Murat Sahin, šef Kancelarije UNICEF-a na Kosovu, Valbona Bogujevci predstavnica UNDP-a, Artan Spahiju predstavnk odseka za sigurnost i bezbednost UN-a na Kosovu, Visare Mujko Nimani rukovodilac kancelarije UNFPA kao i predstavnici diplomatskih misija Ujedninjenog kraljevstva i EULEKS-a.

Povezani članci

Back to top button