Грачаница: 13 новозаражених короном, Дом здравља – није свака повишена температура знак да је неко инфициран Ковидом-19

Из Дома здравља у Грачаници апелују да грађани не узимају самоиницијативно терапију када уоче симптоме прехладе, не скривају прве симптоме болести код себе, већ да се одмах јаве најближој установи примарне здравствене заштите.

Према званичним подацима Кризног штаба за Општину Грачаница тринаесторо људи у српским срединама јужно од Ибра инфицирано је вирусом Ковид – 19.

У Дому Здравља у Грачаници, како је потврђено Ризници, у последњих десет дана повећан је број пацијента који се јављају са повишеном телесном температуром. Сви који се јаве са високом температуром и симптомима сличним прехлади не значи и да су заражени коронавирусом, каже начелник на Одељењу опште медицине Дома здравља у Грачаници Синиша Рашић.    

„Већ 10 дана бележимо благи пораст броја пацијената са симптомима инфекције горњих дисајних путева и повишеном телесном температуром. Такве пацијенте, због заштите здравља особља и осталих пацијената којима пружамо услуге, не уводимо у Дом здравља већ их прегледамо у Ковид – амбуланти. Обавимо физикални преглед, епидемиолошку анкети и одрадимо лабораторијске претраге, односно комплетну крвну слику са леукоцитном формулом и тек на основу налаза одлучујемо како ћемо поступати даље,“ каже др Рашић.

Један од првих симптома који може да укаже да је у питању Ковид – 19 јесте тренутни губитак чула мириса и укуса али се код потенцијалног инфицираног могу јавити и остали симптоми слични онима који се везују за сезонски грип.

„Може доћи до болова у мишићима, зглобовима, малаксалости док се у клиничкој слици може јавити и осећај недостатка ваздуха и отежано дисање“, упозорава Рашић.  

Додаје да пацијенти не треба да паниче, јер појава ових симптома не значи и нужно да је особа инфицирана короном.

Др Рашић наглашава да је од панике опасније да грађани прикривају болест и да се сами на своју руку лече код куће.  

„На жалост, пракса показује да већина наших пацијента почиње самоиницијативно у кућним условима да узима терапију и лечи се аналгетицима, антипиретицима, на жалост и неким антибиотицима, а потом када виде да такво лечење нема ефекта,  дођу код нас после 5 до 7 дана док су симптоми још увек актуелни“, каже Рашић.

Лекари из ове установе моле грађане да се са првим уоченим симптомима прехладе јаве лекару који ће им уз одрађене адекватне прегледе одредити терапију.

„Препоручио бих пацијентима да сами не примењују лечење и мере изолације већ да се обавезно јаве лекару, па ћемо ми на основу налаза одлучити како ћемо те пацијенте даље третирати“, нагласио је Рашић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић изјавио је да је ситуација под контролом те да нема места паници, јавља РТВ Грачаница.

„Од мештана и привредних и пословних субјеката тражимо дисциплину и поштовање прописаних мера,  а ми са наше стране наствљамо да радимо и да на терену бринемо о здрављу мештана. Настављамо за дезинфекцијом свих инститyција и јавних површина. Наша инспекција је 24 сата на терену као и екипе јавних слyжби”, рекао је Поповић.

Такође је нагласио да болнице располажу са довољно смештајног капацитета у случају да вирус поприми шире размере.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button