Gračanica: 13 novozaraženih koronom, Dom zdravlja – nije svaka povišena temperatura znak da je neko inficiran Kovidom-19

Iz Doma zdravlja u Gračanici apeluju da građani ne uzimaju samoinicijativno terapiju kada uoče simptome prehlade, ne skrivaju prve simptome bolesti kod sebe, već da se odmah jave najbližoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite.

Prema zvaničnim podacima Kriznog štaba za Opštinu Gračanica trinaestoro ljudi u srpskim sredinama južno od Ibra inficirano je virusom Kovid – 19.

U Domu Zdravlja u Gračanici, kako je potvrđeno Riznici, u poslednjih deset dana povećan je broj pacijenta koji se javljaju sa povišenom telesnom temperaturom. Svi koji se jave sa visokom temperaturom i simptomima sličnim prehladi ne znači i da su zaraženi koronavirusom, kaže načelnik na Odeljenju opšte medicine Doma zdravlja u Gračanici Siniša Rašić.    

„Već 10 dana beležimo blagi porast broja pacijenata sa simptomima infekcije gornjih disajnih puteva i povišenom telesnom temperaturom. Takve pacijente, zbog zaštite zdravlja osoblja i ostalih pacijenata kojima pružamo usluge, ne uvodimo u Dom zdravlja već ih pregledamo u Kovid – ambulanti. Obavimo fizikalni pregled, epidemiološku anketi i odradimo laboratorijske pretrage, odnosno kompletnu krvnu sliku sa leukocitnom formulom i tek na osnovu nalaza odlučujemo kako ćemo postupati dalje,“ kaže dr Rašić.

Jedan od prvih simptoma koji može da ukaže da je u pitanju Kovid – 19 jeste trenutni gubitak čula mirisa i ukusa ali se kod potencijalnog inficiranog mogu javiti i ostali simptomi slični onima koji se vezuju za sezonski grip.

„Može doći do bolova u mišićima, zglobovima, malaksalosti dok se u kliničkoj slici može javiti i osećaj nedostatka vazduha i otežano disanje“, upozorava Rašić.  

Dodaje da pacijenti ne treba da paniče, jer pojava ovih simptoma ne znači i nužno da je osoba inficirana koronom.

Dr Rašić naglašava da je od panike opasnije da građani prikrivaju bolest i da se sami na svoju ruku leče kod kuće.  

„Na žalost, praksa pokazuje da većina naših pacijenta počinje samoinicijativno u kućnim uslovima da uzima terapiju i leči se analgeticima, antipireticima, na žalost i nekim antibioticima, a potom kada vide da takvo lečenje nema efekta,  dođu kod nas posle 5 do 7 dana dok su simptomi još uvek aktuelni“, kaže Rašić.

Lekari iz ove ustanove mole građane da se sa prvim uočenim simptomima prehlade jave lekaru koji će im uz odrađene adekvatne preglede odrediti terapiju.

„Preporučio bih pacijentima da sami ne primenjuju lečenje i mere izolacije već da se obavezno jave lekaru, pa ćemo mi na osnovu nalaza odlučiti kako ćemo te pacijente dalje tretirati“, naglasio je Rašić.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović izjavio je da je situacija pod kontrolom te da nema mesta panici, javlja RTV Gračanica.

„Od meštana i privrednih i poslovnih subjekata tražimo disciplinu i poštovanje propisanih mera,  a mi sa naše strane nastvljamo da radimo i da na terenu brinemo o zdravlju meštana. Nastavljamo za dezinfekcijom svih institycija i javnih površina. Naša inspekcija je 24 sata na terenu kao i ekipe javnih slyžbi”, rekao je Popović.

Takođe je naglasio da bolnice raspolažu sa dovoljno smeštajnog kapaciteta u slučaju da virus poprimi šire razmere.

I. Miljković

Povezani članci

Back to top button