Хаџију: Данска закупљује затворске ћелије од Косова

Министарка правде Косова Аљбуљена Хаџију саопштила је да ће 300 ћелија Казнено-поправног центра у Гњилану бити издато Данској под закуп о чему је начелно и постигнут договор између Косова и Данске.

Будући да се ради о међународном споразуму, потребно је да он буде усвојен у Скупштини Косово за шта је потребно 2/3 гласова посланика.

Хаџију је појаснила да је овај споразум договорила још претходна влада али како се нису поштовале процедуре Закона о међународним уговорима, одлучено је да се поступак врати на почетак, те да је сада постигнут начелни договор око издавања затворских ћелија под закуп.

Хаџију је најавила и да ће министар правде Данске Ник Хекеруп у понедељак 20. децембра доћи на Косово у циљу решавања даље процедуре око закупа затворских ћелија.

Косовска министарка правде је појаснила и да ће се на будуће затворенике који буду долазили из Данске примењивати закони који важе у тој земљи, при чему је истакла да затвореници нису лица која су извршила терористичка дела или имају психичке проблеме.

Нагласила је и да ће управљање поправним центром обављати Данци, док ће о њиховој безбедности бринути службеници из косовских поправних центара.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button