Ховенијер: Нацрт Статута ЗСО биће у складу са уставом Косова, коначну оцену даће Уставни суд

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер поновио је да је нацрт статута Заједнице општина са српском већином састављен тако да буде у складу са уставним оквиром Косова и да неће имати извршна овлашћења.

Говорећи о нацрту који је такозвана велика петорка представила 21. октобра, амерички амбасадор је на конференицији за новинаре нагласио да ће Уставни суд Косова дати последњу реч поводом нацрта статута ЗСО.

На новинарско питање да ли нацрт Статута ЗСО нуди извесну аутономију за Србе на Северу Косова Хановијер је рекао да не заруме таква тумачења  будући да нацрт још увек није публикован.

„Поновићу оно што сам раније рекао, Заједница општина са српском већином мора да буде у складу са садашњим уставним оквиром Косова, одлуком Уставног суда не би требало да постоји додатни ниво власти са извршним надлежностима. Не знам како може постојати аутономија у овим околностима. Сматрамо да је овај нацрт у складу са критеријумима које сам навео. Али, као што сам поменуо , Уставни суд ће имати последњу реч“, рекао је Ховениер.

Додао је  да ће документ бити објављен у одговарајућем тренутку.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button