Импулс за Ромкиње, нови почетак за економску сигурност

„Импулс за нови почетак“ је програ Удружења пословних жена Авенија из Лапљег  Села који има за циљ да 10 жена из ромске заједнице обучи шивењу, кројењу, плету, везу и хеклању како би оне од свог рада касније могле и да остваре извесне приходе за себе и породицу. Стварање услова за бољи еконосмки положај жена из ромске, ашкалијске и египћансе заједнице подржале су  мисија Савета Европе у Приштини и општина Грачаница.

Нови почетак за жену ромске заједнице значи да она размишља у смеру економског оснаживања и јачања своје породице. Позитиван импулс увек ће наићи на подршку и међународних оганизација и локалне самоуправа речено је у Грачаници где је почела са радом радионица у оквиру које ће се ромкиње разуличите старосне добри, током тромесечног периода обучавати шивењу, кројењу, плету, хеклању и везу рекла је секретарка УПЖ „Авенија“ Ивана Вујовић.

„Надамо се да ћемо после три месеца, колико траје овај наш пројекат да их обучимо да оне могу самосално да почну да раде. Пројектом је предвиђено да свака жена од њих десет које буду прошле обуку, добију шиваћу машину за свој самосални рад. Могу да кажем да ће бити укључена и три предавача, једна од њих је и Ромкиња, тако да мислим да смо на добром путу да остваримо своје циљеве“, каже Вујовићева.

Удружење пословних жена „Авенија“  до сада је организовало бројне сличне акције са женама из српске али и горанске и бошњачке заједнице на Косову и Метохији, сада и са Ромкињама које су, каже Вујовићева, неоправдан остале по страни.

Фото: Ризница

„Желеле смо да их укључимо и као жена жени помогнемо јер је заиста мало организација и фондова који укључују ромску заједницу“.  

Саветник председнице општине Грачаница, Саша Данић, назначио је да „Импулс за нови почетак“ једнако важан пројекат, како за ромску заједницу, тако и за општину Грачаница.  Присутнима се обратио и заменик шефа Канцеларије Савета Европе у Приштини Танкут Сојкан обећавшо да ће ова европска организација наставити да подржава програме који оснаживање невећинских заједница имају за свој циљ.

На оснаживању положаја жена унутар ромске заједнице мора се доста радити, ово је један позитиван корак напред. Рани бракови, решавање инфраструктурних проблема и образовање су и даље присутни и захтевају решења на душе стазе, каже заменик министра за заједнице и повратак Газмен Салијевић.

„Ситуација унута ромске заједнице није се променила много, још увек постоје инфраструктурни и економски проблеми. Велики број Рома је незапослен. Позитивно је што ми на територији општине Грачаница данас имамо петнаестак ромских студената и близу 250 деце која похађају основну школу и најмање 200 средњошколаца, што је у односу на све остале проблеме један позитиван помак“, оценио је Салијевић.

Жене из ромске заједнице заслужују боље услове живота и рада зато се мора радити на јачању њиховог економског положаја закључено је после отварања кројачке радионице у Грачаници.

(Ризница) 

Повезани чланци

Back to top button