Исидор Бајић, композитор и музички прегалац

Српски композитор и музички писац Исидор Бајић рођен је 10. августа 1878 године. Основао је прву музичку школу у Новом Саду и покренуо „Српски музички лист“

Исидор Бајић је Гимназију завршио у Новом Саду, а дипломирао је на Музичкој академији у Будимпешти.

 Од 1901. до 1915. године је радио у Великој српској православној гимназији у Новом Саду као учитељ певања и појања, диригент ученичких хорова, гудачког и тамбурашког оркестра, хора „Невен“ и организатор Светосавских беседа.

Као резултат Бајићевог педагошког рада настао је Пројекат за промену учења појања и певања у Великој српској православној гимназији (1912). Основао је музичку школу у Новом Саду, 17. октобра 1909. године, после Школе пјенија Александра Морфидиса-Нисиса, прву институцију тога типа на тлу Војводине.

У скоро свим периодичним часописима и дневној штампи тога времена (Бранково коло, Летопис Матице српске, Застава, Слога) објављивао је текстове из области музике и музичке педагогије (Певање као педагошко средство и корист његова, Како треба учити музику у препарандији и богословији, Наше црквено појање и друге).

Низ чланака о Савезу српских певачких друштава проузроковали су оштру јавну полемику са Петром Коњовићем. Покренуо је нотну едицију Српска музичка библиотека и часопис Српски музички лист (у историји српског издаваштва, хронолошки трећи музички лист у Срба). Написао је и објавио два уџбеника: Клавир и учење клавира (1901) и Теорија правилног нотног певања (1904).

Записивао је народне и српске црквене мелодије и користио их у својим композицијама за клавир, хорским делима, комадима са певањем и у опери „Кнез Иво од Семберије“. Српско црквено појање је упоређивао са појањем других народа на путовању за Хиландар са хором карловачких богослова у лето 1911. године. Обраћао се лично Лукијану Богдановићу, православном епископу будимском, у вези са предлогом за редиговање српског црквеног појања.

Поред бројних музичких соло и композиција за клавир, Исидор Бајић је аутор чувене песме „Јесен стиже дуњо моја“.

Повезани чланци

Back to top button