Јаков Јаша Томић

Новинар, политичар и књижевник Јаков „Јаша” Томић рођен је  23. октобар 1856. у Вршцу.

Студирао је медицину и књижевност у Бечу и Прагу, али га је политичка борба одвукла са студија. Оснивач је групе тзв. вршачких социјалиста. Томићева породица је 1881. године прешла у Београд, а Јаша постао стални сарадник радикалског листа „Самоуправа“. Када се враћао из Немачке 1884. године кренуо је у Велики Бечкерек, где је намеравао да покрене један политички лист; први српски у том граду, који би се звао „Родољуб“. Али до тога није дошло, остао је тај лист само као замисао.

Јаша је отишао у Нови Сад, где је након женидбе са Милетићевом кћерком Милицом, преузео лист „Заставу“. Године 1884. постаје уредник „Заставе“ и Милетићев наследник у Српској народној слободоумној странци, која ће ускоро добити назив Српска Радикална странка (1891).

За време првог и Другог балканском рата био је војни извештач за часопис Застава, а касније је из тих извештаја написао три одлично прихваћене књиге.

Јаша Томић је убио политичара Мишу Димитријевића, због новинарских полемика које су добиле лични карактер. Јаша је починио злочин, штитећи своју породицу од клевета, због чега је стекао симпатије женског света. Јаша и Миша су се после само годину дана сарадње, новинарске и политичке, разишли 1885. године, када је Димитријевић покренуо либерални лист „Браник“. Томић је робијао шест година у злогласној казниони у тврђави Вац. Године 1892. потписало је петицију за његово ослобађање 3000 Новосађанки, јер је бранио част своје супруге Милице. Пре убиства Димитријевића, осуђиван је „због штампарског преступа на три месеца државног затвора“.

Био је један од најугледнијих Срба на Народној скупштини, која је у новембру 1918. донела одлуку да се Банат, Бачка и Барања прикључе Краљевини Србији. Умро је у Новом Саду 1922. године.

Током свог рада у скупштини у Новом Саду 25. новембра 1918. године залагао се за директно уједињење Војводине са Краљевином Србијом, што је било супротно идејама појединих политичара да уједињење Војводине у Краљевину СХС иде преко Загреба и државе Словенаца, Хрвата и Срба. На овој скупштини учествовала је и његова жена Милица Томић ћерка Светозара Милетића.

Повезани чланци

Back to top button